Лекарствата масово поскъпват

11:05, 09 фев 22 25 1695 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Масово поскъпване на лекарствата отчитат от Асоциацията на собственици на аптеки.

Увеличението засяга над 1000 лекарства в различна степен, но е в рамките на 10-15%. Най-голям е скокът при лекарствата без лекарско предписание. Голяма част от тях са за простуда и симптоми на COVID-19.

Това увеличение не идва от аптеките, а от нашите доставчици, производителите, вносителите. То отразява разходите, които се правят от тези участници от пазара“, каза в ефира на Нова телевизия председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. По думите му причината е в инфлацията, увеличените цени на материалите и суровините за производство на лекарствени продукти.

Николай Костов уточни, че за лекарствата без лекарско предписание има специална регулация на цените и те не могат да бъдат вдигани повече от размера на инфлацията.

Дали аптеките също ще вдигнат цените на медикаментите заради по-високата цена на тока зависи от индивидуалната преценка на всеки собственик на аптека, обясни той. 

Недостиг на лекарства принуди пациенти да ги търсят в Турция и Гърция

По думите му и в момента има сериозен недостиг на медикаменти, около 350 лекарства са в списъка със забрана за износ. Те обхващат почти всички терапевтични групи от ревматоиден артрит до онкологичните заболявания, каза още председателят на Асоциацията на собствените на аптеки.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама