Кирил Петков пред Би Би Си: България има силен глас в НАТО и ЕС

08:40, 11 фев 22 / Политика 25 1834 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Позицията на България относно напрежението между Русия и Украйна е недвусмислена. Това заяви премиерът Кирил Петков пред Би Би Си в отговор на въпрос за опитите на руския президент Владимир Путин да намери слаби места сред членовете на НАТО.

Ние имаме силен глас в НАТО и Европейския съюз. България е много предсказуем член на НАТО и не мисля, че думата „слабост“ изобщо може да бъде свързвана с нас“.

В интервюто за рубриката на Би Би Си Hardtalk премиерът посочи, че ако Москва отговори на нови западни санкции с ограничения в областта на енергетиката, това може да се окаже проблем за България. Той добави, че е обсъдил с Европейската комисия план за действие в такава ситуация:

Ако този много лош сценарий се осъществи, ние ще се справим, но ще бъдем принудени да ограничим износа на ток. Общият европейски пазар ще трябва да направи изключение само за този период този път“.

„България все още е нетен износител на електроенергия и може би за кратък период може да има прекъсвания. В момента много бързо изграждаме газовата връзка с Гърция, откъдето можем да имаме достъп до други източници на синьо гориво. Тази връзка е с най-висок приоритет, очакваме да се случи в следващите 4-5 месеца. Активно се опитваме да намалим тези рискове, но е важно да се отбележи, че те трябва да бъдат поети солидарно от Европейския съюз и НАТО“, каза още Кирил Петков, цитиран от БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама