Край на ерата Каракачанов: ВМРО с трима съпредседатели

17:05, 12 фев 22 / Политика 25 2226 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

С 303 гласа „за“, без „против“ и „въздържали се“ извънредният конгрес на ВМРО избра ръководство на партията. Новите ръководители на Организацията са Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди.

Ангел Джамбазки е втори мандат евродепутат и зам.-председател на ВМРО. Искрен Веселинов е досегашен зам.-председател и председател на групата народни представители на войводите в 44-тото НС. Александър Сиди е досегашен член на националното ръководство и депутат в 44-тия парламент.

За главен секретар с 306 гласа „за“ е избран досегашният организационен секретар и депутат в 44-тото НС Юлиан Ангелов. Продължава изборът на другите ръководни органи на партията, съобщиха от пресцентъра на партията. 

Припомняме, че конгресът беше свикан след последните парламентарни и президентски избори на 14 ноември миналата година, на които партията показа незадоволителни резултати. Така след четиригодишен мандат във властта, партията не успя да влезе в парламента. Тогава заедно с него оставки хвърлиха и заместниците му, част от които той посочи за свои наследници. 

Красимир Каракачанов, който е лидер на ВМРО от 25 години, обяви официално, че се оттегля от поста си. Началото на февруари именно той предложи тримата съпредседатели да поемат 128-годишната Организация. 

„Няма от какво да се срамуваме!“ 

Държавата преживява изключително тежки времена, свързани, както с ковид ситуацията, с икономическата криза, а същото така преживява и поредния експеримент, в който един поставени някъде отвън управляващите се опитват да зачеркнат всичко, което беше направено не само през последните 32 години. Опитват се да зачеркнат българската история“, изтъкна Красимир Каракачанов в своята реч пред актива на партията и подчерта, че през последните 3 години от последния конгрес на ВМРО е имало своите възходи и падения, но това било нормален процес. 

Той очерта и изборните загуби и постижения на партията през годините.  На евроизборите, които бяха в същата година, в която проведохме миналия конгрес, ВМРО се представи отлично, избра двама евродепутати - Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. Тези хора и до ден днешен продължават да отстояват онази кауза, заради която ние се наричаме ВМРО - правата и историческата истина на македонските българи. На местните избори в края на същата година ВМРО постигна може би най-доброто си представяне на всички местни избори през последните 32 г. - 240 общински съветника, 7 общински кмета“, отчете Каракачанов. 

Миналата година имаше три път избори, които ние загубихме. На този конгрес се надявам да направим правилния анализ какво се случи и най-важното - какво трябва да направим в бъдеще. Каквото и да ни критикуват, едно е ясно - за тези години, в които участвахме в парламента, няма от какво да се срамуваме и да се притесняваме. Ние никога не направихме компромис с каузите и интересите на ВМРО. Дори само това, което се случи, че благодарение на твърдата ни позиция, не се допусна пропуск в отношенията ни с т.нар. Република Северна Македония, е достатъчно“, посочи той, цитиран от „Актуално“.

По думите му и тогавашното управление, и сегашното, в името на някакви уж общи евроатлантически ценности, бяха готови да направят компромиси с това. Бяха готови да забравят историята на българския народ, страданията на българите в Македония, бяха готови да забравят за хилядите жертви, отбеляза Каракачанов, като напомни, че заради ВМРО у нас не се прие Истанбулската конвенция. Той подчерта и работата му за модернизацията на българската армия и т.н. 

„Тази зала помни много по-тежки конгреси. Помни конгреси на триумф и победа. Мисля, че този ще бъде конгрес на достойнството и продължаващия път на ВМРО. Тя не е обикновена партия, а столетна организация, днес с партийна регистрация“, каза пък доц Милен Михов, който бе избран да води конгреса. 

Специално приветствие към актива направи и евродепутатът Андрей Слабаков. 

Въпреки че няма да е начело на ВМРО Каракачанов няма намерение да излиза в политическа пенсия и ще продължава да работя активно за авторитета на партията и каузите ѝ. „Ще заема своето място такова, каквото ми отреди Конгресът и членовете на Организацията“, посочва тогава той.

Кой не влезе в парламента, но ще се утеши със субсидия

Лидерът в оставка предложи да бъде намалена и числеността на ръководните органи на партията - Изпълнителния комитет и Организационния съвет. Според него членството в тези органи на управление на ВМРО не трябва да бъде на базата на някакво „псевдорегионално представителство, а на базата на качества и доказани възможности за работа“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:34, 13 фев 22

Трима четници жадни завласт

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама