Първи пътнически електрически самолет се готви за полет

18:35, 14 фев 22 / Любопитно 25 2014 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Първият в света изцяло електрически пътнически самолет се готви за първи полет.

Той е дело на малко известния израелски стартъп Eviation, а предполетните тестове се провеждат на локалното летище Арлингтън край Сиатъл, в САЩ. Според Главния изпълнителен директор на компанията Омер Бер-Йохай, само няколко седмици ни делят от първото излитане на самолета Алис.

„Пробив в бъдещето“: И Словения даде „зелена светлина“ за летяща кола

Самолетчето разчита на батерии, подобни на тези в повечето електрически автомобили или смартфони – литиеви-полимери. Времето за зареждане е едва 30 минути, което ще дава заряд за едночасов полет или около 440 мили разстояние, предаде БГНЕС.

Самолетът трябва да има максимална крейсерска скорост от 250 възела или около 490 км/ч и да превозва до 9 пътници. Израелската компания, която се специализира в изцяло електрически самолети се надява, че пътуването с електрически самолет за между 20 и 40 пътници ще стане възможно в следващите по-малко от 10 години.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама