Любовта ли е сред най-важните условия за щастие за българите?

15:15, 14 фев 22 25 1258 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Любовта остава сред най-важните условия за щастие, българинът е отхвърлил патриархалните табута, обясниха пред БТА психологът проф. Маргарита Бакрачева и социалният антрополог доц. Валери Личев по повод станалия популярен у нас Ден на влюбените - 14 февруари.

Според доц. Личев утвърждаването на Деня на Св. Валентин позволява обновяване на връзката, която е заплашена от изхабяване и тривиалност. Същевременно този католически празник се вписва успешно в стратегиите на консуматорското общество.

Денят на влюбените е

Любовта запазва водещото си място за това дали хората се определят като щастливи, отбеляза проф. Бакрачева, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Според резултати от много изследвания няма промяна в това отношение и любовта е поставяна на първо място след здравето като основание за щастие. Тя посочи като антипод на отчетените негативни тенденции в условията на коронавирус позитивния момент - преоткриване на взаимоотношенията с близките хора, на любовта, включително в семействата. Психологът констатира и по-висока степен в България на толериране и приемане на кариерното развитие на жената в сравнение с много други държави.

Можем да приемем, че половата стеснителност или „свитост“ на българина, както я нарича Стефан Гидиков (б.а. публицист и общественик), е потънала окончателно в миналото, смята социалният антрополог доц. Валери Личев от Института по философия и социология на Българската академия на науките. Преходът към модерна култура закъсня по обясними причини в България. Съвременните технологии, както и глобализиращият се свят, допринесоха за окончателното отпадане на патриархалните табута върху сексуалните отношения, коментира доц. Личев.

Той отбеляза, че първата половина на ХХ в. разкрива у българските мъже неумения за куртоазно общуване с представителките на „нежния“ пол. Мъжете не са владеели изтънченото изкуство на флирта и поради това трудно им се е удавало да забавляват по изискан начин дамите. За да прикрият свенливостта си, прибягвали компенсаторно към бруталност, цинизъм и разюзданост. Липсвали им умения за провеждане на деликатен разговор, който да заинтригува събеседничките им, така че да събудят у тях възвишени чувства или въжделения. Вместо това „ухажорите“ прибягвали към най-примитивните и първични методи на „съблазняване“.

Кои мъже най-често остават самотни до живот

Като цяло, преди Втората световна война българските мъже търсели удовлетворение на желанията си по най-прекия път - без излишна сантименталност или романтика, която да ги накара да се изразходват прекалено емоционално или материално, посочи антропологът. И цитира отново Гидиков, според когото в основата на тази първичност лежи страхът от стихийността и хаоса на любовните чувства, чийто „вихър би заварил стеснителната душа напълно неподготвена“.

В годините на социализма еманципиращите се жени бяха натоварени с професионални отговорности, присъщи, според остарелите разбирания, единствено на мъжете, припомни антропологът. Той отбеляза, че утвърждаването на равноправието на половете първоначално протича под формата на десексуализация на жената-труженичка, която може да бъде майка (героиня), но не и обект на желание на трудовата площадка, както и на фона на „войнстващия“ атеизъм, който лишава брака и любовта от сакралните им измерения. По принцип тоталитарните режими се опитват да ограничат интимните връзки, тъй като усамотяването противоречи на изграждането на колективния дух, посочи доц. Личев.

С утвърждаването на демокрацията обаче се натъкваме на друг проблем - на нарастваща агресивност в сферата на интимните чувства, които трябва да свързват хората, може би във все по-сложни конфигурации, коментира той. По думите му, преходът към демократично, пазарно общество засегна по много линии отношенията между мъжете и жените. „Липсата на еротика бе заменена от почти цинично изразените желания и въжделения на лирическите герои. Така развлекателната индустрия допринесе съществено за налагането на нов тип ценности и идеали в сферата на любовните чувства“, смята антропологът. На този фон добродетелите на християнската вяра са започнали да отстъпват на заден план.

След 72 години брак: двойка отново си каза „да“

Според него еманципацията на „нежния“ пол започва все повече да засяга подрастващите, които с навлизането си в пубертета започват да упражняват и половите роли, характерни за възрастните.

Проф. Маргарита Бакрачева също отбеляза, че в последните десетилетия има тенденция за по-голяма пасивност от страна на мъжете и по-активно поведение на жените в личните взаимоотношения, особено сред по-младите хора. Данните от изследванията показват, че често младежите не са наясно с чувствата си, имат усещането, че не се чувстват добре, че не са подготвени и че ще бъдат „пометени“. Всяка промяна на традиционни модели води до това те да бъдат модифицирани и заменени с нови. Промяната към по-висока активност от страна на жените води до пасивността на мъжете и така колелото се завърта - колкото по-пасивни стават те, жените продължават да вървят в посоката на активност, смята тя. Като доказателства психологът даде пример с все по-честите случаи на насилие между момичета заради момче, което харесват.

Различни изследвания показват, че има разлика между женското и мъжкото мислене, обусловена дори на физиологично ниво. Тази разлика може да бъде намалена от начина на комуникация, отбеляза проф. Бакрачева. Повечето пъти това, което казваме, не е идентично с това, което чува другата страна, особено когато става дума за важните неща. Основните линии, които е добре да следваме, е да не крием и потискаме това, което искаме да кажем, но същевременно да го изразим правилно. Едно от най-съществените умения е да се насочват посланията към конкретното поведение, а не да се слагат етикети и да се обвинява самият човек като личност. В противен случай се стига до това, че на поведенческо ниво и като отношение получаваме този етикет, който сами сме дали. Това просто правило е в основата на ефективната комуникация и точно затова хората, които обичаме, ни нараняват - ние самите влизаме в това емоционално говорене и, чувствайки се наранени и неразбрани, следващата ни стъпка е да се защитим. А когато се защитаваме, често преминаваме и в атака, обясни психологът.

Как да кажем на детето, че се развеждаме

По отношение на конкретните поведенчески измерения в отношенията мъж-жена основна роля играят очакванията - какво е очакването на жената и какво всъщност възприемат мъжете. Много често ние, жените, даваме разнопосочни очаквания, например едновременно за нежност и сила, което може да звучи объркващо, коментира проф. Бакрачева и допълни, че колкото по-ясно бъдат изказани очакванията, толкова по-вероятно е да получим това, което искаме. Тя припомни шегата за женското „не“ и какво всъщност означава то и посочи, че този тип комуникация е много объркваща за мъжете и няма как да доведе до очаквания резултат. Голяма част от успеха в отношенията е и в ръцете на жените да подадат правилно посланията си, смята психологът.

Тя е категорична, че въпреки тенденциите за промяна на моделите и на комуникацията, която, особено при младите хора, често е онлайн, няма как виртуалните срещи да изместят физическите любовни срещи. Поведенчески може да има различни модели, но потребността от свързване е базова, тя никога няма да изгуби своето значение, смята проф. Бакрачева.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама