За КС имотите на Бюрото по защита са отнети законно

16:52, 17 фев 22 / Политика 25 1315 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Прехвърлянето на имотите и вещите на Бюрото по защита от прокуратурата към Министерството на правосъдието не нарушава Конституцията, реши единодушно Конституционният съд.

КС отхвърля всички доводи на главния прокурор Иван Гешев и напомня, че при структурни промени водещо правило е, че материалните активи трябва да обезпечат изпълнението на прехвърлените функции в новата институция.

„Предоставянето на Министерството на правосъдието на дълготрайните материални активи, ползвани от Бюрото по защита при главния прокурор, е следствие от преобразуването на тази организационна структура и преминаването ѝ към министъра на правосъдието“, се казва в решението на съда, цитирано от „Мediapool“.

В него се допълва, че имуществото на Бюрото по защита не е необходимо за функционирането на съдебната власт, защото никаква част от него не служи за изпълнение на функция, присъща на съдебната власт.

Гешев атакува в КС отнемането на имоти на Бюрото за защита

Припомняме, че през октомври миналата година КС допусна за решаване въпроса дали главният прокурор Иван Гешев може да задържи имуществото на Бюрото за защита, въпреки че структурата вече не е на негово подчинение. 

Бюрото за защита на свидетели, чиито служители бяха и лична охрана на главния прокурор, бе прехвърлено под шапката на правосъдното министерство от предишния парламент. След гласуването на промените трябваше да бъде предадена и техниката, ползвана от Бюрото, но стана ясно, че Гешев не желае това да се случи.

Главният прокурор сезира КС с мотива че Министерският съвет единствен има оперативни управленски функции по отношение на разпореждането с държавно имущество, а в случая това се правело със законови изменения от парламента. Гешев счете решението на депутатите за изземване на функции от изпълнителната власт.

ВСС увеличава заплатите на Бюрото за защита на Гешев

По това време се разбра, че прокуратурата е решила да задържи 20 коли на Бюрото, сред които 2 бронирани лимузини. Преди да се приемат законовите поправки за прехвърляне на структурата към правосъдното министерство Гешев демонстрираше загриженост за съдбата на защитените свидетели, но в същото време се интересуваше и от въпроса за имуществото.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама