Зеленият сертификат у нас отпада от 20 март

15:55, 21 фев 22 25 2544 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Зеленият сертификат у нас може да отпадне до 20-и март. Това съобщи министър-председателят Кирил Петков.

По думите му все повече области излизат от червената зона на разпространение на ковид и влизат в жълтата. Властите очакват съвсем скоро цялата страна да е в зелената зона на разпространение на заболеваемостта, което ще позволи и премахването на ограниченията, свързани със зеления сертификат у нас.

Успяхме да минем през тази вълна без масово затваряне на училища и бизнеси. Това стана благодарение на новата методиката на наблюдение на интензивните легла и така изчислявахме реалните опасности за здравната система“, каза министър-председателят, цитиран от БНТ.

След като ограниченията, свързани със зеления сертификат у нас отпаднат, той ще се ползва единствено при пътувания в рамките на Европейския съюз.

Отпадането на ковид-ограниченията ще е в три стъпки и започва още тази седмица, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

От 24-ти февруари всеки собственик на обект с обществено предназначение може да допуска лица без зелен сертификат по своя преценка. Изискването за зелен сертификат остава за персонала. От същата дата се допуска присъствието на до 12 деца в центровете за извънкласни дейности

От 5-и март посещенията на дейности и услуги в обекти с обществено предназначение ще стават без изискването на зелен сертификат без значение от личното предпочитание на собственика на обекта. Изискването за зелен сертификат за персонала остава. Присъствените занятия за деца в центровете за извънкласни дейности става при спазване на изискванията за физическа дистанция. Допуска се смесване на различни паралелки в училищата. Провеждането на граничния здравен контрол става съобразно цветовите зони като отпада групата на страните от тъмночервения списък, тоест всеки със зелен сертификат може да влиза, от която и да е страна по света.

От 20-и март посещението на всички дейности и услуги става без зелен сертификат, отпада и изискването за наличие на зелен сертификат у персонала. Документът ще се използва само за пътуване извън граница.

Носенето на маски на закрити обществени места ще отпадне най-късно, все още няма дата.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама