Майки сигнализират за връзвани бебета в сливенската педиатрия

10:56, 22 фев 22 25 2050 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Болни бебета са връзвани за креватчетата си в педиатрията на Областната болница в Сливен, сигнализираха майки до bTV. 

С клипове и кадри майките показват как в лечебното заведение невръстни пациенти са оставяни сами, вързани денонощно. От ръководството на болницата казаха, че започват проверка. 

„Децата се връзват, за да се предпазят от наранявания на абоката, ясно е, че няма как при тях да има някой по 24 часа“, казва Мария Георгиева – една от майките, които подават сигнала.

„Тук обаче говорим и за отношение. Имаше едно бебенце на три месеца със секрети в носа, с часове плачеше и се дереше, то се давеше. На момичето, което лежеше в другата стая, също му направи впечатление. Излязохме в коридора, искахме да помогнем на това дете, да го вдигнем и да го потупаме, но нямаше как, като беше вързано и освен това се карат като влизаме вътре. Решихме да се обърнем към медицинско лице. Намерихме една сестра, а реакцията й беше недоволство. Влезе вътре и затвори вратата, за да не се чува ревът на бебето“, разказа още майката.

„Нито отпуши нослето на бебето с физиологичен разтвор, нито направи нещо да му облекчи дишането. Това се случи в неделя вечерта, бебето започна да плаче в 21 ч. и спря към 2-3 ч. през нощта. Едва на следващия ден, когато застъпи другата смяна, се обърна внимание на бебето и му се почисти нослето“, разказа още Мария.

По думите й това, с което са вързани децата, прилича на бинт, връзват се и ръцете и краката на бебетата.

След сигнала на Мария следват и сигнали от други майки. Те разказват, че масово децата стоят така вързани почти 24 часа.

Преди година и половина тази майка влиза с бебето си в детското отделение на болницата в Сливен. По нейна молба запазваме анонимността й. Разказва, че най-шокиращо било състоянието на бебетата , приети сами, без майките си.

„Бяха вързани, краченцата им, ръчичките – нямаха възможност да помръдват изобщо. Като попитах защо са вързани, ми казаха, че уж да не се наранят, да не се ударят. Вързани са с бинт и ги оставят, не ги хранят, главно за да не се налага да ги подсушават. По цяла нощ плачат, на човек му се свива сърцето като ги погледне“, разказва жената.

Тя е снимала клипове, които показва. Често влизала в стаите, притеснена за състоянието на бебетата. Признава, че дълго време обмисляла дали да подаде сигнал, но близките й я разубедили.

Директорът на болницата д-р Васислав Петров заяви, че ще проучи какви са сигналите и ще се запознае с всички гледни точки. „Получих сигнал от майка, която е лежала с детето си в педиатрията за това, че бебетата са връзвани в креватчетата си и разпоредих проверка“, посочи той. По думите му има подобна практика, но тя се нарича фиксиране и се използва за ограничен период от време, когато бебетата са сами.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама