След „Ергенът“ и бабите вече не мрънкат за сватба на внуците

11:30, 22 фев 22 25 3819 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Паметта ни спи, но шоуто върви. В деня, в който България отбеляза 149 години от обесването на Апостола на свободата, в праймтайма на двете най-гледани частни телевизии у нас се излъчваха сладникави шоу програми. Дали заради месеца на любовта или заради ожесточената борба за рейтинг, Нова телевизия и bTV решиха да заложат не на документални филми в памет на Васил Левски, а на риалити форматите по американска продукция - „Един за друг“ и „Ергенът“. Това не ни учудва чак толкова, предвид факта, че в последните седмици двете телевизии все по-засилено ни промотират чалга изпълнители в съботно-неделните предавания. Така културно-образователните им функции останаха на заден план. 

Но за какво всъщност иде реч? „Един за друг“ вече избутва трети сезон и за повечето зрители е ясно какъв е сюжетът - влюбени двойки, тестват силата на любовта си и доказват какво могат да постигнат заедно. В „Ергенът“ пък напук на всякаква логика и природни закони, 22 жени се борят със зъби и нокти да съблазняват един мъж. За разлика от първото предаване обаче, „Ергенът“ досега не е излъчван у нас и голяма част от българите се приковаха пред малкия екран, за да го зърнат и да могат после да драснат по някой ред във Facebook. Дори и да не го харесват. Досущ като по времето на „Big Brother“. 

Макар повечето да не осъзнават, тези формати до голяма степен са отражение на нашата действителност. Дамите, които виждаме от екрана са точно като тези, с които се разминаваме всеки ден по улиците. Така още след първия епизод бабите започнаха да се тюхкат, че внуците им ще си останат ергени, защото днешните снахи, видиш ли, не ставали. Майките пък скорострелно създадоха нова страница в BG-Mamma - „Ергенът“, за да разменят някой друг компетентен съвет за това какво да правят с техните щерки и синчета. На мен обаче не ми дава мира въпросът - кога се обърнаха ролите мъж-жена? А и защо се отне правото на силния пол да бъде ловец, ухажор и джентълмен? 

В предаването видяхме арогантно и пошло поведение от страна на някои от „дамите“. Досущ като хищни хиени, както се пее в едно ретро чалга парче на Петра, те се нахвърлиха на ергена. Нагледахме се на всякакви изпълнения - от шпагат в краката му за „здравей“, нелепи обяснения, до пиянски свалки и бикини в луксозна кутийка като подарък за първа среща. И всичко това с една единствена цел - коя ще изпъкне повече от другата, за да се запомни и добере до така желаната цел - мъжкаря. 

За съжаление, това поведение сред някои от жените се наблюдава напоследък не само в риалити форматите. Макар именно те да възпитават у подрастващите тези маниери. Все по-често ставаме свидетели на видеоклипове в социалните мрежи, в които момичета в гимназиална възраст се скубят за косите заради момче. Разпращат си заплашителни sms-и или съобщения във Facebook. А мъжете приеха това съвсем удобно като комплимент и се възгордяха. Така в новото нормално стана съвсем в реда на нещата да ставаме свидетели на подобни прояви от страна на нежния пол, който вече съвсем не е толкова нежен. Жените загубиха достойнството си, мъжете - същността си. Да си дама и да очакваш мъжа да направи първата крачка се прие за отживелица. Да си мъж и да се бият за теб жени - за гордост. Дуелите вече не се водят предимно от мъже, а от жени. Това обаче започна все повече да ограбва и да нарушава ритъма на естествените взаимоотношения. 

Вярно, че жените са повече от мъжете според общия брой на населението в света, но в страната ни разликата между половете е 4,2%, според последното преброяване през 2021 г. Не е чак толкова много. Има достатъчно мъже, които все още са свободни и не са минали на другия бряг. С това поведение на „дамите“ обаче нищо чудно и това да стане. 

А относно възпитателните похвати на телевизиите, може би следващия път би било добре директорите на частни медии да съобразят датата, на която пускат първата премиера на подобен тип формати. Едва ли щяха да загубят много, ако я бяха отложили с ден-два. Патриотизмът не е само статуси във Facebook, но и лично отношение към родната памет. Когато диктуваш дневния ред и имаш самочувствието, че си една от най-гледаните телевизии, е добре да знаеш, че това носи и своите отговорности. Кичът тип картичка от Facebook профила на някоя леличка едва ли е най-доброто, което могат да дадат на зрителите в такъв ден. 

Освен това, би било интересно да видим и обратния вариант на такъв формат - 22-ма мачовци да ухажват една жена. По възможност да не е плеймейтка и силиконка, а интелигентна и успяла жена. Да видим тогава колко от тях биха били достойни за нея и как биха спечелили вниманието ѝ. Защото все пак, ако говорим за романтика и пресъздаване на приказка, е добре да си спомним, че там принцесите изпъкват не само с външния си вид, а мъжете не с мускули и плочки, а с храброст.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 10:19, 23 фев 22

Виктория КАПИТОНОВА е победител.

2 Анонимен 11:43, 23 фев 22

Комплименти за изключителното точния Ви анализ! За съжаление, обаче, тези две телевизии едва ли ще променят нещо в програмите си именно в гоненето на високи рейтинги. Няма защо да се чудим защо така широко се разпространява чалга културата и значителна част от нацията ни все повече се опростачава след като водещите частни телевизии активно съдействат за това!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама