Брюксел с нови санкции срещу Москва, Русия плаши с космически цени на природния газ

19:36, 22 фев 22 25 3446 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Външните министри на страните от ЕС постигнаха единодушно съгласие за нови санкции срещу Русия заради признаването на сепаратистките региони в източната част на Украйна и разполагането на войски там. 

Санкции ще засегнат достъпа на руското правителство до капитали и финансови пазари.

Путин призна независимостта на Донецк и Луганск

„Единодушно се договорихме за първоначален пакет от санкции, заяви френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от БГНЕС. Той обвини Русия в „нарушаване на международното право“ и „неизпълнение на поетите от нея ангажименти“. Вратата към дипломацията в украинската криза остава отворена, каза още френският външен министър, добавяйки, че няма да има среща с Лавров в Париж в петък.

Кризата в Украйна показа, че ЕС е твърде зависим от руския газ, каза ръководителят на Европейската комисия след срещата. Урсула Фон дер Лайен заяви още, че ако Русия ескалира ситуацията в Украйна, ЕС няма да се поколебае да предприеме нови мерки.

Великобритания санкционира руски банки, Германия спря „Северен поток 2“

По-рано през деня Обединеното кралство наложи санкции на няколко руски банки и физически лица, а Германия предприе стъпки за спиране на сертифицирането на газопровода Северен поток 2.

Завърши строителството на газопровода „Северен поток 2“

Германският канцлер Олаф Шолц  предупреди Русия, че решението за спиране на проекта „Северен поток 2“ е само една „конкретна“ стъпка и че могат да последват допълнителни санкции. „Има и други санкции, които можем да въведем, ако бъдат предприети допълнителни действия, но засега става въпрос за това да направим нещо много конкретно“, каза той пред журналисти.

Газопроводът „Северен поток 2“ свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море. Той дава възможност на Русия да заобиколи Украйна, когато доставя газ към Европа. Проектът срещна негативно отношение от страна на Европейската комисия, редица европейски страни и САЩ. 

Русия плаши с космически цени на природния газ

Русия ще продължи без прекъсване доставките на природен газ за световните пазари, обеща днес руският президент Владимир Путин, след спирането на я сертификацията на газопровода „Северен поток 2“.

В същото време обаче Кремъл заплаши Европа с космически цени на природния газ. „Добре дошли в един нов свят, в който скоро европейците ще плащат 2000 евро на кубичен метър газ!“, написа в Twitter Дмитрий Медведев, който в момента е заместник-председател на националния Съвет за сигурност.

Европа покрива около 40% от газовите си нужди чрез доставки от Русия

САЩ също със санкции

Съединените щати също остро осъдиха действията на Кремъл. Американският президент Джо Байдън подписа заповед, с която забранява „нови инвестиции, търговия и финансиране, извършвани от физически лица от САЩ в двата отцепили се региона в Източна Украйна“.

Говорителят на Белия дом Джен Саки каза, че ще бъдат взети още мерки и добави, че те ще са отделно от санкциите, които САЩ и техните съюзници приготвят срещу Русия, ако нападне Украйна, предаде bTV.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама