Окончателно: 604 млн. лв. повече за здраве през 2022 г.

20:25, 22 фев 22 / Политика 25 1662 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Парламентът прие окончателно бюджета на Здравната каса за тази година. НЗОК ще разполага с 6 млрд. лв., това са с над 604 млн. лв. повече в сравнение с парите за здраве, предвидени в бюджета през миналата година, реши парламентът. 

Здравната вноска се запазва на ниво от 8%, като работодателите ще продължат да плащат 60 на 100 от сумата, а служителите 40.

Както обичайно, близо половината средства ще бъдат похарчени за лечението в болници. Най-значително е увеличението при средствата, заделяни за профилактични прегледи и изследвания. И през 2022 г. държавата ще продължава да плаща допълнителни средства за работа на т. нар. първа линия, предаде Дневник.

Депутатите приеха на второ четене и промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. 10% ще е данъкът върху социалните разходи, давани в натура на работници и служители. Такива са ваучерите за храна, предаде bTV.

Постигнато е и съгласие за по-високи инвалидни пенсии – искане на майките от „Системата ни убива“, които опитаха да влязат в парламента, докато той разглежда бюджетите на НЗОК и на Общественото осигуряване. Малко по-късно депутати от управляващата коалиция се срещнаха с тях и съобщиха, че са ги поканили на заседанието на социалната комисия.

Коалиционните партньори решиха да заложат по-сериозно увеличение на пенсиите за хора с увреждания в държавното обществено осигуряване. Така хората със 100% увреждане да получават 160% от социалната пенсия за старост. За тези с по-малък процент увреждане също да има увеличение.

Според социалния министър Георги Гьоков това не решава всички проблеми, но е стъпка в правилната посока. Парите за увеличението ще са от икономии в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама