Без зелен сертификат в заведения, магазини и стадиони

08:48, 24 фев 22 25 2265 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Започна поетапно облекчаване на ковид мерките в страната. От днес в магазините и заведенията може да се влиза без зелен сертификат, но това ще се случва по преценка на собственика. 

Освен това феновете вече ще могат да присъстват на спортни събития без задължително да покажат зелен сертификат. 

Остава изискването за сертификат за персонала.

От днес в присъствени занятия в образователни центрове, школи, центрове за личностно развитие и др. могат да участват до 12 деца, при разрешени до пет души досега. Продължава да се изисква между хората да има разстояние от 1.5 метра, всички да носят маски, както и да се проветрява и дезинфекцира на всеки час. Ограничения няма само за центровете за специална образователна подкрепа.

Разрешава се присъствено обучението при студентите при две възможности -  студентите и преподавателите да имат COVID сертификат или ако присъстващите нямат сертификат, то обучението трябва да е по график, като присъствено са половината студенти. Ако в залите не са само студенти и преподаватели със сертификати, се изискват проветряване и дезинфекция, както и присъстващите да носят маски.

От 5 март във всички заведения, магазини и закрити обществени места официално ще се влиза без сертификат, а от 20 изискването за зелен сертификат ще отпадне и за персонала.

Данните от последното денонощие

През последните 24 часа са регистрирани 3411 нови случая при 21 984 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 15.52% от взетите проби са дали положителен резултат.

74.2% от новозаразените за денонощието не са ваксинирани. Най-много нови случаи има в София - 718, следва Варна с 587. Няма област без нито един заразен през последното денонощие.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България са 1 080 571. Броят на активните случаи спада и те вече са 229 935. Спад има и при настанените в болница - 4 712, от които 537 са в интензивно отделение. 83.33% от новопостъпилите в болница не са ваксинирани.

Излекуваните през последното денонощие са 8490 души, така общият им брой достига 815 338.

Жертвите на болестта у нас вече са 35 298. 94.34% от починалите за денонощието 53 души не са били ваксинирани.

До момента у нас са поставени общо 4 287 041 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 4 452 имунизации. Лицата със завършена имунизация са 2 041 189 души. 679 787 души вече са си поставили бустерна доза.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама