Военният капан в Украйна: 5 причини и 5 възможни изхода

19:15, 28 фев 22 25 3272 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Русия попадна в капана на войната – ако продължат с настъплението ще настроят целия свят против себе си (не че вече не го направиха), ще дадат и причинят твърде много жертви. Отстъплението за армия като руската е немислимо, a за лидер като Путин още по-малко.

Пробиването на информационния поток от войната в Украйна продължава да бъде трудно, тъй като и от едната, и от другата страна излизат разнопосочни данни, а обстановката е твърде динамична. Редно е да поставяме под съмнение информацията, която идва до нас, независимо от нейното съдържание и произход. На база това, което достига до нас вече можем да очертаем няколко извода за това как се стигна до притъпяване на руската офанзива, предвид митичната мощ на руската армия.

  1. Блицкрийгът се провали.

Руснаците изпуснаха инициативата и пропуснаха прозореца да проведат „блицкрийг“, което се явява един от най-ефективните военни прийоми, който минимизира жертвите и покачва шансовете за победа. Вместо това в Киев и в други градове се оформя партизанска съпротива и гражданско опълчение. Както знаем от редица други войни по света, стигне ли се подобна ситуация, войната може да бъде безкрайна и победител да няма, само постоянно покачващи се жертви и от двете страни.

  1. Никой не посреща руската армия като освободителна.

Руснаците и Путин очевидно се надяваха, че ще ги посрещат с „цветя“ в някои градове на Украйна. Нищо подобно не се случи. На руската армия не се гледа като на „освободителна“ в градове, които в Москва считат за „руски“ или чийто демографски профил предполага позитивно отношение към Русия, като например Харков и Мариупол или такива със символно значение за Русия като Одеса, както и редица по-малки населени места в Източна Украйна. Позитивно отношение към Русия може и все още да има, но не и към Путин, не и към войната, не и към инвазията. Именно фактът, че всъщност руската армия не е желана на цялата територия на Украйна е може би най-големият удар за руския президент и показва, че той е безвъзвратно загубил подкрепата на милионите руснаци живеещи в Украйна, а може би и връзката си с реалността. Впрочем не само тяхната подкрепа, най-големите протести против войната са именно в самата Русия.

  1. Руските войници не са мотивирани.

Едно е да заповядаш на руснак да се бие с немците през ВСВ след немското нашествие оставило милиони убити мъже, жени и деца. Съвсем друго е накараш руснак да се бие срещу украинец и то върху земята, където са костите на техните дядовци, които са се били гръб до гръб. Да не говорим, че украинският и руският народ (в европейската част на Русия) са толкова „омешани“, че немалко войници имат или са имали роднини, приятели и корени от двете страни на границата. Национална обединяваща кауза в една подобна братоубийствена война между православни народи просто не може да има. Когато няма кауза, войниците не се бият до смърт в името на родината.

  1. Руската военна мощ се оказва... пресилена?

Ако се окаже вярна информацията, че руската армия е изчерпала мощта, с която разполага и има проблеми с доставките, координацията и организацията, да не говорим за ефективността, то последствията върху Руската федерация ще бъдат умопомрачителни, тъй като това я кара да изглежда ужасно уязвима. Именно военната мощ, на фона на слабата икономика, бе един от най-силните козове и от най-ефективните митове за Русия на международната сцена. Възможно е и причината за притъпяването на руската офанзива да се корени в това, че руската армия влезе в контактни боеве, в близък бой, което отнема предимството на руските оръжия за поразяване от дистанция и на военновъздушните сили, където Русия има огромно преимущество.

  1. Владимир Путин все пак не прекрачва някои граници. Все още.

Петата обективна причина за настоящата ситуация е, че все пак руската армия цели да минимизира цивилните жертви. Такива има до момента, но засега цивилното население не е на мушка. Само по себе си това повдига духа на украинците и армията им.

Как би могла да се развие ситуацията?

Не знаем какво е точното психологично състояние на Владимир Путин и командващите руската армия предвид решението за война, така че можем да очакваме почти всичко. Войната до тук ни доказа едно – абсолютно безпомощни сме в предвиждане на събитията, което означава, че всички възможности, може би с изключение на петата, остават изцяло в сферата на спекулацията.

  1. Атака върху цивилното население с цел пречупване на съпротивата.

За разлика от други партизански войни, които се водят в планините и на пресечени местности, когато става дума за градски битки по подобие на Сталинградската, решението за пречупване на опълчението е... бомбардиране и атака върху цивилното население. Подобен ход обаче би изострил неимоверно конфликта и ще оправдае намесата на трети страни. Не е изключен, тъй като загубата на инициативата и отдалечаването на Русия от първоначалните ѝ цели и амбиции е в състояние да накара Владимир Путин и руското командване да загубят разсъдъка си.

  1. Връщане към безконтактната война

Съществува и вариант за частично изтегляне на руските сили и обстрелването на Украйна от руска територия с ракети, чрез стратегически бомбардироваци и т.н. С други думи връщане към първите часове на офанзивата от предния четвъртък, когато под прицел бяха военно-стратегически обекти.

  1. Използването на тежко въоръжение

Вчера с ход, който всъщност демонстрира слабост и опит за сплашване, Владимир Путин нареди на силите за ядрено възпиране да бъдат в бойна готовност. Използването на ядрено оръжие е най-дебелата червена линия след ВСВ, която едва ли някой лидер би прекрачил. За сметка на това Русия разполага с други оръжия, които не влизат в графа „ядрени“, но могат да причинят не по-малко щети от ядрените. Не бива да изключваме и тази опция предвид факта, че не можем да сме сигурни доколко е стабилно психическо състояние на Владимир Путин. Подобен ход обаче също таи потенциала за абсолютна тотална дестабилизация на европейския мир.

  1. Насилствена смяна на правителството в Украйна

Още преди началото на конфликта Владимир Путин заговори за смяна на правителството в Киев. Спомена го в речта си, с която обяви началото на войната, „предложи“ и на украинската армия в течение на конфликта да извърши военен преврат. Не е изключено руското командване да посегне на украинския президент Зеленски, на украинското командване или политически елит. Тяхното отстранява ще доведе до смут както във военните части, така и сред населението на Украйна, а евентуално ново политическо управление ще търси спешно потушаване на конфликта.

  1. Изтощаване на руската икономика и дипломатично решение

След първоначалните „меки“ санкции по руската икономика, Западът се активизира и наложи мерки, които в краткосрочен план имат потенциала да обезкървят руската икономика, а оттам и военна машина. Ако украинското опълчение удържи достатъчно дълго и войната влезе във фаза, в която Русия няма възможността да напредва и да постигне целите си, то в Кремъл ще се принудят на временно примирие и взаимни отстъпки. Разбира се, примирието ще бъде нарушавано на ежедневна база, а големи части от Украйна ще са в състояние на замразен конфликт за неясен период от време. Освен че изглежда най-вероятният, този вариант би означавал и възможно най-малко жертви.

Не на войната!

Снимка: БГНЕС/ЕПА

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама