Петков обвини младежите от ГЕРБ за паниката с горивата

15:07, 04 мар 22 / Политика 25 1824 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Младежката организация на ГЕРБ стои зад създалата се паника в сряда вечерта, когато пред бензиностанции у нас се извиха дълги опашки. Това обяви премиерът Кирил Петков на брифинг след среща с членовете на Българската петролна и газова асоциация.

Припомняме, че в сряда вечерта се извиха дълги опашки пред бензиностанциите в цялата страна заради очаквано покачване на цените на горивата. Цента на бензина и дизела у нас преминаха психологическата граница от 3 лв. за литър и голяма част от българите решиха да се презапасят с гориво преди цените да бъдат актуализирани. Опашки в четвъртък се извиха на границата с Турция заради евтината лира и ниската цена на бензина и дизела, въпреки че сериозен скок у нас така и не бе регистриран. Междувременно премиерът обяви, че ще поиска КЗК да извърши проверка кой и как спекулира с цените, а от „Лукойл-България“ официално заявиха, че рафинерията работи на пълния си капацитет и няма проблеми нито с доставките на суровини и материали, нито с експедициите на горива към бензиностанциите в страната.

Бензинът и дизелът минаха 3 лева за литър

„Горивото е навсякъде, запасите са налични“, успокои Петков. Той определи атаката като „хибридна“ и заяви, че в бъдеще ще има координиран отговор при подобен тип действия.

„Единствената причина за паниката в сряда е широкото използване на снимки от няколко малки бензиностанции в социалните мрежи с цел политическа или хибридна атака. До този момент, хората, които виждаме, че са го организирали това, са свързани с младежката организация на ГЕРБ“, посочи Петков, цитиран от БНР.

Петков отрече две фалшиви новини

Според него по този е използван страхът на хората от войната, въпреки че цялата система е обезпечена  с гориво, и се създава паника за няколко часа, която се опитва да накара хората да се презапасяват, без да има причина за това.

Следете какво казва правителството и не се притеснявайте - гориво има“ изтъкна още Кирил Петков.

Младежите от ГЕРБ отхвърлиха обвиненията, Добрев пита за сделка с газа

Младежката организация на ГЕРБ отхвърли обвиненията на премиера и му отговори с ирония.

Николай Алгафари „призна“, че младежите от партията са предизвикали кризата с цената на горивата. „Накарахме всички наши младежи от всички областни градове да напълнят всичко, което имат с горива – бидони, качета с кисело зеле, комбайни, камиони, коли…Аз имах проблем с дядо ми – скарахме се, защото се наложи да изсипя нашия бидон с кисело зеле и да го напълня с бензин. Обаче нашият министър-председател се оказа всевиждащ ястреб и той ни разкри“, обяви той.

МГЕРБ поеха отговорност и за проблемите с тока у нас. „Сформирахме работна група, която следи всички наши членове да поддържат денонощно включени своите електроуреди – печки, духалки, бойлери, включително ютии и по този начин предизвикахме кризата с тока“, на свой ред обясни Николай Диков.

Младежите от ГЕРБ разкриха и че те стоят зад освиркванията на премиера на Шипка по време на честването на 3 март. „Ние изпратихме г-н Свиленски на Шипка, за да освирка Кирил Петков“, обяви Божидара Дончева и показа снимка на шефа на групата на БСП в парламента Георги Свиленски от церемонията на върха.

 „Да обвиняваш другите за това, че не можеш да се справиш, е дъното на безпомощността“, заяви на свой ред зам.-председателят на партията Томислав Дончев. По думите му има криза, защото няма лидерство и яснота.

Депутатът Делян Добрев предложи да се отпуснат горива от държавния резерв, за да се успокоят хората. Освен това той попита управляващите за газова сделка, извършена в първия ден от инвазията на Русия в Украйна.

„22 часа след като започнаха да падат бомбите в Украйна, на нашата газова борса между 2 и 3 часа през нощта, в рамките на секунди се продаде газ на половин цена. Разликата в цената е половин млн. лв. Защо се продаде газ на половин цена през нощта с разлика в цената от половин милион лева? Чакам отговор на въпроса“, заяви той.

Енергийният министър: Наличните горива са с 15% повече от миналата година

„В момента спрямо 2021 г. има с около 15% повече количество горива. Дизелът през март миналата година е бил 210 млн. лв., а през тази е 243 млн. лв. Наличностите от бензин са 53 млн. литра при 48 млн. литра преди година“, заяви на брифинг енергийният министър Александър Николов.

„За информация на бивш енергиен министър държавният резерв се ползва при определени обстоятелства, които към момента не са налични“, каза Николов по повод призива на депутата от ГЕРБ да се разблокират количества горива. „Който сее ветрове, се знае какво ще жъне“, допълни той, цитиран от bTV.

Александър Николов коментира и изказването от страна на ГЕРБ, че в нощта, когато е започнала инвазията на Русия в Украйна, „Булгаргаз“ е продала на ниски цени природен газ. Той посочи, че сделка на тази дата от страна на дружеството не е имало. Имало е такава от страна на „Булгартрансгаз“ и тя е била покупка.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама