„Не сме част от конфликта“: НАТО няма да се намеси в Украйна

16:37, 04 мар 22 25 2253 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

НАТО няма да влезе в Украйна нито по суша, нито по въздух. Tова заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция след заседанието на министрите на външните работи. Той подчерта още, че няма да бъде наложена забранена за полети зона над Украйна след призивите на Киев.

„Единственият начин да се въведе забранена за полети зона е да се изпратят изтребители на НАТО във въздушното пространство на Украйна и тази забранена за полети зона да бъде наложена чрез сваляне на руски самолети", заяви Столтенберг и допълни, че ако Алиансът направи това ще се окажем в една пълна война.

Именно заради това решихме да дадем засилена подкрепа, без обаче да ангажираме сили на НАТО пряко в Украйна“, допълни Столтенгербг, цитиран от Dariknews.bg.

По думите му организацията трябва да направи всичко по силите си, за да гарантира, че конфликтът няма да се разпространи извън Украйна. „Подобно развитие би било още по-разрушително и опасно. НАТО не се стреми към война с Русия”, каза още той, като отбеляза, че Алиансът ще поддържа отворени канали за военна комуникация с Русия, за да се избегнат инциденти.

Ситуацията ще се влоши

Столтенберг призова Путин  да спре войната и да изтегли всичките си сили от Украйна без условия. „Това е войната на президента Путин - той я избра, планира я и я предприе срещу мирна страна. Това е най-тежката военна агресия в Европа от десетилетия. Русия води брутално и непредизвикано нахлуване, което НАТО и целият свят осъждат“, заяви още генералният секретар на НАТО.

Столтенберг прогнозира, че през следващите дни нещата ще се влошат и в Украйна ще има „повече смърт, страдание и разрушения“. 

НАТО засилва източния фланг, но не и в България

По неговите думи хиляди военни от пакта са изпратени по източния фланг, за пръв път са разгърнати силите за бързо реагиране, в готовност са 130 изтребителя и над 200 военноморски кораба и може да се предприемат допълнителни и значителни мерки при нужда.

Съюзниците са обсъдили днес осигуряването на допълнителна помощ за Грузия и Босна и Херцеговина. Той отбеляза, че Швеция и Финландия вече са част от съгласуването на действията, свързани с войната в Украйна.

„От месеци предупреждаваме, че президентът Путин се готви за нахлуване, затова положихме неуморни усилия за постигане на дипломатическо решение. Ние не сме част от този конфликт и сме длъжни да гарантираме, че той няма да ескалира и да се разпространи извън Украйна, защото ще стане по-опасен и опустошителен. Изправени сме пред заплахата от дългогодишен конфликт“, добави Столтенберг, цитиран от bTV.

България не е поискала засилване на присъствието на територията на страната, подчерта пред журналисти в Брюксел външният министър Теодора Генчовска, която участва на срещи с колегите си от ЕС и НАТО.

Тя беше категорична, че даже командващият силите на Алианса да излезе с конкретни предложения, ще има обсъждане на равнище Министерски съвет преди да се взема решение.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама