Кога ще спаднат цените на горивата?

11:46, 05 мар 22 25 2610 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Цените на горивата няма да спаднат, докато продължава конфликтът в Украйна. Това обяви в ефира на Нова телевизия икономистът и депутат от „Демократична България“ Георги Ганев. По думите му, ако се сложи край на конфликта, бързо ще има преструктуриране на нещата и цените ще паднат надолу.

Петков обвини младежите от ГЕРБ за паниката с горивата

Има два двигателя, определящи за поскъпването на горивата - общата инфлация в целия свят и поскъпването на горивата на световните пазари. Смяташе, се че нива от над 100 долара за барел са прекомерно високи, но се вижда, че от началото на войната тези нива се поддържат. Петролните и газови доставки могат да бъдат силно увредени заради конфликта. Цените ще продължат да се покачват заради неяснотата около ситуацията“, посочи той.

Бензинът и дизелът минаха 3 лева за литър

По думите му у нас се е направил опит да се всее паника относно ситуацията с горивата, с цел някой да извлече дивиденти от това. „Кой и защо не е ясно. Положението с горивата обаче не е като това със зърното - горивата се внасят. Проблемът  е сериозен. Може да бъде решен, но това ще има цена и логистични предизвикателства“, коментира икономистът.

Във връзка с проблемите около износа на зърно Георги Ганев коментира, че няма причина тазгодишната реколта у нас да не бъде нормална. „България е една от малкото страни в Европа, която е призводител и износител на зърно. Имаме по-малки потребности, отколкото е една реколта. Резървът ще е сигурен, прекомерно презапасяване не е препоръчително“, обясни той.

Ганев обърна внимание и на отказа на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова да се яви във външното министерство. „Личната ми позиция е, че тя много сериозно ни обиди“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама