Информационно затъмнение: Русия блокира още медии и социални мрежи

12:30, 05 мар 22 25 1576 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Режимът на Владимир Путин налага истинско медийно затъмнение в Русия, като ново законодателство блокира работата на медиите, а достъпът до социални мрежи е преустановен.

„В скръб сме и се срамуваме“: „Новая газета“ излиза на руски и украински

Независимият руския вестник „Новая газета“ спира да пише за войната в Украйна заради цензурата в Русия, съобщи главният редактор Дмитрий Муратов, един от носителите на Нобеловата награда за мир за миналата година.

По думите му материалът за военните действия на Русия в Украйна ще бъде свален от уебсайта на вестника, но изданието ще продължи да съобщава за последиците от тези действия, включително задълбочаването на икономическата криза и преследванията на инакомислещи.

Руският народ също носи отговорност

„Военната цензура в Русия бързо премина в нова фаза: от заплаха за блокиране и закриване на издания, което се прилага почти изцяло, тя премина към заплаха за наказателно преследване срещу журналисти и граждани, които разпространяват информация за военните действия, различна от прессъобщенията на министерството на отбраната“, се казва в обръщението на вестника към читателите. В текста се посочва, че тази заплаха „несъмнено ще бъде осъществена“.

По-рано тази седмица бяха закрити радио „Ехото на Москва“ и телевизионния канал „Дожд“.

На този фон Русия блокира интернет сайтовете на BBC, „Дойче веле“, „Гласът на Америка“ и Радио „Свободна Европа“. CNN също ще спре излъчването си в Русия, съобщи новинарският канал. Същевременно агенция „Блумбърг“ заяви, че временно ще спре работата на своите журналисти на територията на Русия, позовавайки се на новото законодателство.

„Промяната в наказателния кодекс, която изглежда предназначена да превърне всеки независим репортер в престъпник просто заради някаква асоциация, прави невъзможно продължаването на каквато и да е нормална журналистика в страната“, заяви главният редактор на Блумбърг Джон Микълтуейт, цитиран от „Мediapool“. 

Руски официални представители заявиха, че фалшива информация се разпространява от враговете на Русия, като Съединените щати и съюзниците им в Западна Европа, в опит да се всеят разногласия сред руския народ. 

Facebook и Twitter също са блокирани

Русия блокира и достъпа до Facebook и Twitter. Официално посочената причина е 26 случая на дискриминация срещу руски медии

Припомняме, че през последните дни социалните мрежи ограничиха достъпа до акаунтите на някои контролирани от Кремъл руски медии заради разпространявана от тях дезинформация. Това са телевизионния канал Звезда, агенциите РИА Новости и Sputnik, Russia Today, информационните портали Лента.ру и Газета.ру.

В отговор президентът на Meta по глобалните въпроси Ник Клег заяви, че компанията ще направи всичко възможно, за да възстанови достъпа до социалната платформа. Той коментира, че блокирането от страна на Русия ще лиши милиони хора от надеждна информация и форум за споделяне на техните възгледи.

Според нов закон в Русия публикуването на новини, които засягат руската армия и властите смятат за „фалшиви“, може да бъде наказано общо с до 15 години затвор.

До 3 г. затвор могат да получат авторите и разпространителите на невярна информация за действията на руските въоръжени сили. Ако фалшивата новина се разпространява като част от „организирана група“ или е придружена с фалшифициране на доказателства, максималната присъда се увеличава на 10 години затвор. А ако разпространението на невярна информация е причинило тежки последици, извършителите ще получат до 15 години затвор, гласи новият закон в Русия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:03, 05 мар 22

Да вече се страхуват за своята власт особенно Путин но скоро народа ще се вдигне

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама