„MasterCard“ и „Visa“ спират услугите си в Русия

11:41, 06 мар 22 25 1797 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

„Visa“ и „MasterCard“ заявиха, че спират операциите си в Русия. Това означава, че издадените в Русия карти няма да работят зад граница, а издадените в чужбина карти няма да действат в Русия. Оттеглянето им е поредният удар, който страната поема след инвазията си в Украйна.

„Повече от седмица светът наблюдава шокиращите и опустошителни събития в резултат на руската инвазия в Украйна. Не взимаме тези решения лесно - „Mastercard“ работи в Русия от повече от 25 години“, изтъкват от компанията. 

Подобна позиция заеха и от „Visa“. „Принудени сме да действаме след непровокираната инвазия на Русия в Украйна и неприемливите събития, които наблюдаваме. Съжаляваме за ефекта, който това действие ще окаже над ценени от нас колеги, на клиенти, търговци и картодържатели, които обслужваме в Русия. Тази война и продължаващата заплаха над мира и стабилността изискват от нас отговор, който отговаря на ценностите ни“, съобщи изпълнителният директор на „Visa“ Алфред Кели.

11 дни във война: Москва сменя тактиката и руши цивилна инфраструктура

Китайската „UnionPay“ заменя „MasterCard“ и „Visa“

Малко по-късно няколко руски банки заявиха, че скоро ще започнат да издават карти, използвайки системата на китайския картов оператор „UnionPay“, съчетана с руската мрежа „Mir. Съобщения относно преминаването към „UnionPay“ дойдоха от „Сбербанк“ - най-големият кредитор в Русия, както и от „Alfa Bank“ и „Tinkoff“.

Две седмици преди началото на руската инвазия в Украйна една от най-големите банки в Русия – „Совкомбанк“, подписа споразумение с китайския картов оператор „UnionPay“, чиято платежна система е глобална и представлява алтернатива на американските „Visa“ и „MasterCard“, предаде „Мediapool“, като се позовава на „Ройтерс“.

„Украйна няма да се предаде!“: За унищожителната война от първо лице…

„UnionPay International“ си партнира с повече от 2 500 институции по целия свят, като осигурява приемане на карти в 180 страни и региони по света. Картите „UnionPay“ поддържат и безконтактния метод на плащане QuickPass, който позволява на клиентите лесно и сигурно да плащат за покупки в почти всеки търговец в Русия.

През 2015 г. „UnionPay“ изпревари „Visa“ и „MasterCard“ по обща стойност на извършените платежни трансакции и се превърна в най-голямата организация за обработка на плащания с карти (дебитни и кредитни карти взети заедно) в света. Само 0.5% от този обем на плащанията обаче е извън Китай. „UnionPay“ предлага също услуги за мобилни и онлайн плащания.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама