Местенето на паметника на Съветската армия отново под въпрос

10:53, 08 мар 22 / София 25 1689 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Заявеното от кмета на район Средец” Трайчо Трайков преместване на паметника на Съветската армия ще се проточи, а може отново да се озове в задънена улица и дори да не се случи. За премахването на паметника задължително трябва да се направят консултации с Руската федерация, твърди в своя позиция областната администрация на София.

Паметникът на Съветската армия в София ще бъде преместен

Аргументите

„Страните имат задължение да се консултират относно предприемането на мерки, касаещи подобни обекти, намиращи се на територията на двете държави. Докато е в сила този договор, същият е с приоритет пред вътрешното ни законодателство”, посочват от областната администрация, цитирана от Mediapool.

Оттам уточняват, че монументът „Паметник на съветската армия” е българска държавна собственост, „за който е съставен АДС № 3418/18.09.1947 г. на Сталински РНС“.

„Хора и улици“: Един паметник между „Осанна“ и „Разпни го“

Монумент „Паметник на съветската армия“ изразява почит към паметта на войниците от различни етноси – руснаци, украинци, беларуси, балтийските нации и др. „Княжевската градина”, в която е разположен монументът е собственост на Столичната община. С оглед на това предпазните мерки, свързани с ограничаване на достъпа до монумента, както и забраната за провеждане на мероприятия от всякакъв вид…следва да бъдат извършени от собственика на земята – Столична община”, добавят оттам.

От администрацията посочват още, че в България хитлерофашиските войски са прогонени от Трети Украински фронт, който преди това освобождава украинския юг, Молдова и през Румъния навлиза на наша територия.

Москва искала безвъзмездно монумента срещу ремонт

През есента на миналата година стана и ясно, че областен управител, назначен от ГЕРБ, е искал да даде безвъзмездно за ползване монумента и земята около него на Москва. В началото на 2021 г. посланикът на Русия у нас с нота до Министерството на външните работи (МВнР) е поискал намиращият се в центъра на София Паметник на Съветската армия и прилежащата земя да се предоставят на Русия за безсрочно и безвъзмездно ползване срещу ремонтиране на монумента. Информацията първо бе изискана от кмета на район Среден Трайчо Трайков, а след това бе потвърдена и от депутатите Мартин Димитров и Петър Славов (ДБ) след проверка, направена по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Българското МВнР е изпратило на 10 март 2021 г. искането за становище до областния управител на София Николай Пехливанов, който е от квотата на „Атака“ и назначен на поста от тогавашния премиер Бойко Борисов.

Пехливанов дава положително становище на 13 април, когато посланик на Русия в България вече е Елеонора Митрофанова, но в крайна сметка външният министър Екатерина Захариева отказва да финализира процедурата. Всичко това става около месец преди правителството на Бойко Борисов да предаде властта на служебното правителство.

В позицията си Пехливанов посочва, че „поемането на разходите от Руската федерация е в интерес на българската държава и приемането му не съставлява политически акт, а е разумно държавническо решение. От тази гледна точка реципрочно би било от българската държава да предостави за безсрочно и безвъзмездно право на ползване върху Паметника на съветската армия на Руската федерация“.

За премахването на повредите били необходими 390 319 лева и 17 стотинки. Това била сумата, посочена от експертен оглед на монумента.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама