Инфлацията ще продължи да се ускорява

12:37, 09 мар 22 25 1508 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

БНБ очаква инфлацията да продължи да се ускорява до края на полугодието. Това става ясно от икономическия преглед на Централната банка.

Редица проинфлационни фактори ще тежат върху икономиката през първото полугодие, изчисляват експертите от БНБ. Един от факторите е свързан с мораториума върху цените на енергоносителите за битовите потребители, който изтича в края на март.

Върху потребителската кошница тежат цените на редица хранителни продукти, особено плодовете и зеленчуците, както и на услугите.

Покачващата се инфлация най-вероятно ще доведе до затягане на паричната политика в световен мащаб, коментират от банката. Според експертите това би довело до оскъпяване на доходността по държавните облигации на страните от еврозоната, което ще рефлектира и върху българските държавни ценни книжа.

От БНБ посочват, че анализът е направен на база на януарски данни, а предвид динамиката на събитията прогнозата е краткосрочна – само за първото полугодие. В нея се посочват рискове като международната конюнктура, но тъй като данните са от януари, негативните икономически последици от войната в Украйна не са включени в анализа, предаде БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама