5 лв. за олио – „Това е спекула“

14:10, 09 мар 22 / Политика 25 1797 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Всичко случващо се на пазара в момента е спекула. В България има около 3 млн. тона пшеница, около 300 000 от тях са в резерва. Ще се купят 1,1 млн. тона пшеница допълнително. Парите са отпуснати и земеделското министерство може да пристъпи към закупуване на пшеница, обяви на брифинг финансовият министър Асен Василев.

„Има отпуснати пари и за слънчоглед и царевица, така че да се подсигурят не само хлебните продукти, но и фуражите за животновъдството. Проблеми със складовите бази няма. Общата отпусната сума е 1,1 млрд. лева. Няма наложена забрана за износ“, обясни Василев и уточни, че гориво не се купува, защото има достатъчно.

Има достатъчно газ. Не очакваме прекъсване на доставките на газ. Регулаторът подготвя ценово решение, за да влезе в сила след изтичане на мораториума“, посочи министърът.

Пореден драстичен скок на цената на олиото

Производствената цена на литър олио е 2 лева. Цена от 5 лева в магазините е спекула. Твърдението, че спирането на износа от Украйна и Русия на слънчогледово семе е причина за вдигане на цените е неоснователно. Имаме 1,5 млн. тона слънчогледово семе, което стига за 4,5 г. производство на олио“, допълни икономическият министър Корнелия Нинова.

Липса на суровина няма. Собствениците на семе и производителите на олио задържат количество, в очакване да се вдигне още цената“, коментира тя.

Нинова обяви, че от днес КЗК започва да работи по сигнал за картел и монопол, като ще има пълни проверки. „Ще влезем във всеки склад, ако трябва. Агенцията по стокови борси и тържища тръгва по пазарите и складовете, за да видим какво се крие“, изтъкна тя, цитирана от БГНЕС.

Към онези, които се опитват да печелят свръхпечалби - ще срещнете цялата сила на държавата. Няма да позволим чрез спекула да изнудвате българския народ“, подчерта Корнелия Нинова и се закани държавата да не позволи заради вдигане на цените малцина да станат милионери за няколко дни и нощи на гърба на гражданите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама