Спецслужбите докладваха, че не се очаква мащабен конфликт в Украйна

17:10, 09 мар 22 / Политика 25 1645 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

След като президентът Румен Радев вчера изказа пълна подкрепа за специалните служби, „Демократична България“ излязоха с остри критики към тяхната работа. 

Радев: Има пробив в здравия разум

Според съпредседателя на коалицията Атанас Атанасов информацията, която бе представена на народните представители на закрито заседание преди месец малко преди Русия да атакува Украйна, не е била съвсем коректна. „Нашата загриженост е свързана с това, което сме чули тук през последните седмици. Смятаме, че от българските служби информацията, която постъпва, не винаги е коректна“, каза Атанасов, заедно с депутати от ДБ, по време на брифинг в кулоарите на парламента. 

Петков призова Радев да провери дали НСО са си свършили работата

Той даде за пример изводите, които спецслужбите са представили по време на закритото заседание в парламента преди седмици: „В краткосрочен план не следва да се очаква мащабен военен конфликт; Мащабна рискова офанзива срещу Украйна е нереалистична в следващите месеци; Пълномащабен военен конфликт не следва да се очаква; Мащабна бежанска вълна не следва да се очаква“.

„Към онзи момент вече имаше изказвания на държавни ръководители на нашите съюзници, че след приключване на олимпийските игри Русия ще нападне Украйна. Нашите служби отговориха, че се преувеличават тези рискове“, изтъкна Атанасов и попита „дали нашите служби са неспособни и не разполагат с надеждни източници за информация, или това, което са споделяли пред Народно събрание, е било подвеждащо. Което и от двете да е, е притеснително“, подчерта той, цитиран от пресцентъра на коалицията.  

По реда на парламентарния контрол и главно в комисиите и в пленарна зала ще предприемем действия, за да изясним каква е истината“, обяви съпредседателят на „Демократична България“, като изрази надежда, че ще има промени в работата на нашите служби. 

От коалицията предупредиха, че спецслужбите трябва да дават надеждна информация на държавното ръководство, за да може то да взема правилните решения.

Атанас Атанасов напомни, че въпреки че сегашните им шефове са назначени от него, по Конституция Министерският съвет е този, който осигурява обществения ред и сигурността в страната

Попитан дали трябва да има оставки по върховете на спецслужбите, Атанасов отговори: „Нямаме интерес и желание да разклащаме службите, ние искаме те да бъдат стабилизирани и да работят в тази среда“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Васил 20:35, 09 мар 22

И Атанасов и Пинокио много ги е яд, че няма постове за тях и все са на опашката!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама