Без напредък по преговорите на срещата на външните министри

13:23, 10 мар 22 25 1277 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Без напредък завършиха първите преговори между външните министри на Русия и Украйна - Сергей Лавров и Дмитро Кулеба, в Анталия. Това обяви украинският външен министър. Двамата дадоха пресконференции по едно и също време, но в различни зали.

Кулеба обясни, че не са се договорили за хуманитарни коридори. Той посочи, че въпреки липсата на напредък, е готов да се срещне отново с руския колега в същия формат. „Готов съм да се срещнем отново в този формат, ако има перспективи за съществена дискусия и за търсене на решения”, каза Кулеба на пресконференцията. Той също така определи срещата като „трудна“, защото руската страна „следва традиционните си наративи за Украйна“.

По думите на Кулеба той е акцентирал върху настоящата ситуация в Мариупол и хуманитарната ситуация в града. Освен това е повдигнал и въпроса за прекратяването на огъня, като подчерта, че двете страни са се съгласили да се срещнат отново, пише БНР.

Русия се оправда за атаката на детската болница

Руският министър на външните работи обяви, че нищо не може да замести преговорите: „Днес потвърдихме, че президентът Путин не се отказва от среща с Володимир Зеленски, но навярно, когато възникне такава необходимост, трябва да се извърши предварителна подготовка. Така, както се прави на беларуска територия, три кръга от преговори се проведоха, нашите предложения бяха изложени много конкретно, трябва да има и конкретни отговори, чакаме“.

Лавров добави, че тези, които пращат оръжие, трябва да знаят, че ще носят отговорност за това. Той отбеляза, че разговорите с украинския му колега са се въртели предимно около хуманитарни въпроси.

По време на пресконференцията след срещата Лавров обвини Запада, че разпространява невярна информация за намесата на Москва в Украйна, като добави, че предполагаемата бомбардировка на болница в Мариупол е оправдана с факта, че това е база на украинска военна част. В отговор на въпрос относно възможността за прекратяване на огъня, Лавров накратко заяви, че неговата делегация „е напомнила“ на другата страна за условията на Русия.

Руският дипломат също така се ангажира, че Москва ще се опита да намали степента на зависимостта си от западните икономики в бъдеще.

Преди това турският първи дипломат Мевлют Чавушоглу имаше среща с двамата поотделно. Това бе първата среща на високо ниво между двете правителства от началото на войната на 24 февруари.

Украйна иска прекратяване на огъня, изтегляне на Русия от украинската територия и хуманитарна помощ за цивилни. Москва пък настоява Украйна да се ангажира с неутралитет, да се откаже от членството в НАТО и да признае независимостта на териториите на Донбас, както и признаването на Крим за руски.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама