Половината от пристигналите у нас украински бежанци вече са напуснали страната

10:36, 12 мар 22 25 2813 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

До момента у нас са влезли 69 735 бежанци от Украйна. От тях у нас са останали 33 516, като 1/3 са деца. Това заяви на брифинг на Кризисния щаб към Министерски съвет за управление на кризата, свързана с конфликта в Украйна, вицепремиерът Калина Константинова.

Това означава, че 52% от украинските бежанци у нас, вече са напуснали страната.

„Това, което ни се случва в момента, се случва за първи път в историята на ЕС. За първи път се активира Директивата за временна закрила във всички държави членки. Такава вълна от бягащи хора от война не е имало от десетилетия, през 2013-2015 г. вълната от сирийски бежанци се изразяваше в 21 000 души за година, днес имаме над 60 000 души само за две седмици“, добави вицепремиерът.

60 000 души са преминали през страната само за две седмици и тази безпрецедентна ситуация води необходимостта от редица нови решения, подчерта Константинова, цитирана от БНТ.

Tя поясни, че приоритет на българското правителство е сигурността.

Създадена е организация на три равнища.

12 автобуса на Министерство на отбраната работят непрекъснато, работи се и с частни автобуси, които да поемат повишен трафик на граничните пунктове и третото ниво е придвижването между общините.

Системата за настаняване е на база частни хотели, има и готовност за настаняване в държавни институции. Идеологията на частните хотели е тяхната база да се поддържа пълна, уточни ръководителят на кризисния щаб полковник Валери Рачев.

Можем да мобилизираме около 40 000 легла на първо време само за хотелската база. По-голямата част от хората си идват директно с решения за настаняване, допълни той.

За едни 40 лева солидарност…

На областно и общинско равнище трябва да бъде мобилизиран целият местен капацитет и доброволчески организации - там се решават реалните проблеми, за да не се налага да се решават с разпъване на палатки и тел. Така че, мобилизацията на местно равнище е започнала, обясни полк. Рачев. Изготвихме модел на център за подпомагане на пристигащи на базата на добри практики, допълни той.

По данни на граничните органи, почти 80% от влизащите у нас са заявили готовност веднага да започнат работа. Трябва обаче да се намери решение при осигуряване на заетост, да се намери например детска градина за децата на тези хора.

От утре - 13 март, стартира национална гореща линия на украински, разчитаме на всички медии да популяризират и сайта, и горещата линия. В този сайт са качени всички инициативи на граждански организации, които помагат, допълни тя.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама