Румен Христов остава начело на СДС

19:02, 12 мар 22 / Политика 25 1840 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Досегашният лидер на СДС Румен Христов беше преизбран за председател на партията с 497 гласа „За“ и 1 „Въздържал се“. От 2019 г. партия СДС е неделим партньор на ГЕРБ.

Румен Христов бе избран за председател на СДС през 2018 година. Тогава той беше избран с 369 гласа срещу 322 за конкурента му Антон Койчев, припомня Mediapool

На своята 25-та национална конференция СДС  осъди войната в Украйна и призова за обедниение и мощен отпор на всякакви хибридни опити за оправдаване на руското нападение.

„Три десетилетия след края на „Студената война“ и събарянето на Берлинската стена, сме изправени пред безпрецедентно потъпкване на идеите и принципите на свободния свят. Путин извършва престъпление срещу Украйна и нейния народ. Там живеят и стотици хиляди етнически българи, наши братя и сестри, които също са жертва на агресията, заедно с целия украински народ! В 21-ви век отново умират невинни хора заради нестихващи мегаломански апетити за власт и заграбване на чужди територии. Това е война не само срещу Украйна, а хвърлена ръкавица в лицето на мира, като висш идеал на цялото човечество“, се казва в приетата днес партина декларация.

СДС настоя българското правителство незабавно да обезпечи присъствието на необходимите многонационални сили на НАТО, които да гарантират допълнително сигурността на България и стабилността на Югоизточния фланг.

Освен това партията иска правителството да ускори процедурите и действията за оказване на хуманитарна помощ на бежанците от Украйна, за да получат нужната подкрепа и сигурност при нас.

Правителството на „Промяната“ не защитава националните интереси

От СДС изразиха загриженост, че правителствотоне води България към икономически просперитет и защита на националните интереси.

„Свидетели сме на галопираща инфлация, безпрецедентно поскъпване на електроенергията, горивата, храните и услугите. Този процес започна преди войната в Украйна и управляващите не могат да се оправдават с нея...Притеснени сме от връщането на практики от комунизма, заглушаването на инакомислието и на свободата на изразяване. Стигна се дори до арест на малолетни заради протест срещу войната в Украйна“, пишат от партията. Според СДС в коалицията прозират дълбоки вътрешни противоречия и безпринципни договорки, което повишава изключително много рисковете пред България в настоящата геополитическа и икономическа ситуация.

От СДС призоваха за поставяне на националния интерес пред партийния! „Войната трябва да ни отрезви и обедини, а не да ни разделя по оста За Европа и За Путин! Такова разделение в една демократична държава е немислимо. Евроатлантическата ни принадлежност е нашата защита и сигурност. Мястото на България е в свободния свят!“, посочват те.

 




Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама