Държавата няма да подкрепи бизнеса за цената на газа

10:37, 13 мар 22 / Политика 25 1553 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Държавата няма да подкрепи бизнеса за цената на природен газ, защото у нас неговата цена е по-ниска, отколкото в останалите европейски страни. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов по bTV.  Само преди дни „Булгаргаз“ прогнозира близо 38% скок в цената на газа за май.

Николов обясни, че България е единствената държава, която управлява собствено газово хранилище. Според него това дава основание за достатъчно конкурентна цена на газа за българския бизнес.

ЕК с план да намали зависимостта си от руски газ със 60%

На въпрос колко България може да издържи, ако спрат доставките на природен газ от Русия, Николов припомни, че консумацията на природен газ у нас не е толкова висока и производството на електроенергия не зависи от газа.

„Предложението на „Булгаргаз“ за увеличение на цената се случва в конкретен момент, в който има сериозно напрежение на пазарите вследствие на войната. Всички компонентите се бяха повишили много над 40%. Сега добрата новина в случая е, че след последната седмица цените се успокоиха значително“, каза Николов.

По отношение на природния газ министърът на енергетиката каза, че поддържаме добри отношения с Азербайджан, говорим с всички възможни партньори за доставката на втечнен природен газ, за целта има и достатъчно свободни капацитети на терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция.

Министър Николов заяви, че преговори с „Газпром“ за нов договор ще започнат през втората половина на тази година, но това може да стане само ако няма война.

Мораториумът пада, токът нямало да поскъпне

Не очаквам да се променят сметките за ток за битовите потребители, когато падне мораториумът върху цените. „По-скоро цената на тока няма да скочи след падането на мораториума“, каза Николов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама