„Булгаргаз“ иска поскъпване на природния газ с 58%

17:55, 14 мар 22 25 1857 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Природният газ да поскъпне с 58 процента от април е поискал „Булгаргаз“ от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Ако регулаторът одобри подобен скок, един мегаватчас през следващия месец ще струва почти 180 лева без такси и налози.

Мораториумът пада, токът нямало да поскъпне

При подобен скок наредбата за ценообразуване предвижда промяна и в цените на топлоенергията и тока, още повече, че се очаква и наложеният мораториум да отпадне в края на март. Окончателното решение за цените регулаторът ще вземе на 1 април.

В края на миналата седмица „Булгаргаз“ оповести прогнозата си за май, която предвиждаше скок от 39 на сто спрямо сегашните нива, припомня БНР.

КЕВР: Има тенденция към нормализиране на пазарите 

От КЕВР обявиха, че ще използват всички налични регулаторни механизми за постигане на максимално добри цени за крайните потребители. От Комисията обясниха, че предложението на „Булгаргаз“ има изцяло прогнозен характер. А окончателното решение за цената на природния газ за април ще бъде взето от енергийния регулатор.

„В резултат на военния конфликт в Украйна и на наложените санкции, в отделни дни през периода 1-10 март 2022 г. цените на газовите борси достигнаха екстремни стойности от 3900 долара/1000 куб. м., което е близо 350 евро за МВч. Налице е тенденция към нормализиране на пазарите и към днешна дата се наблюдава понижение на борсовите цени от близо три пъти – днешните котировки показват цени от 1250 долара/1000 куб. м. или около 110 евро/МВч“, уточниха от КЕВР. Техните очаквания са през оставащите дни до края на март тенденцията към стабилизиране на международните цени на природния газ да продължи. 

В решението за утвърждаване на цената ще се отчетат всички данни, а не само екстремните нива на цените, пишат още от регулатора.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама