КЗК подозира две бензиностанции за картел при горивата

18:14, 14 мар 22 25 1583 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

КЗК се самосезира за наличие на евентуално картелно споразумение от страна на две бензиностанции - „Сакса“ ООД и „Инса Ойл“ ЕООД във връзка с наблюдаваното през последните седмици повишение на цените на дребно на автомобилните горива в страната.

От Комисията обясниха, че при тях са постъпили множество сигнали с конкретни данни относно непазарно съществено повишаване на цените на едро и дребно на петролни продукти. Информацията, събрана от комисията, насочва към изводи за необосновано повишаване на цените на едро и дребно от някои търговци, което повишение няма икономически причини. 

В множество медийни публикации се посочват две вериги бензиностанции, които са предлагали масовите автомобилни горива на цени, надвишаващи пазарните на 2 март. Същите две дружества са основни доставчици и търговски партньори на едно от дружествата подало сигнал пред нея, както и едни от основните участници на пазара на производство и внос, търговия на едро и дребно с горива. 

Петков обвини младежите от ГЕРБ за паниката с горивата

Комисията е установила, че от началото на годината се наблюдава постоянно увеличение на цените на дребно в страната, като най-сериозен ръст е в периода 2-3 март, когато средната цена на бензин А-95 достига 2,78 лв./л, а цената на автомобилен дизел е на 2,82 лв./л.

През разглеждания период най-високи ценови стойности са наблюдавани на бензиностанции от веригите „Круиз“ и „Инса ойл“, като на 2 март на бензиностанция „Круиз“, средната цена на литър гориво е била 3.14 лв./л. за бензин 95 и 3,13 лв./л. за дизелово гориво. На бензиностанции от веригата „Инса ойл“ на 3 март средната цена на бензин А-95 и дизелово гориво е на цена от 2,98 лв./л.

След анализ на получените сигнали и становища, може да се направи основателно предположение за наличие на забранено картелно споразумение. Двамата търговци неоснователно са определяли (фиксирали) продажни цени за крайни клиенти, от което е налице ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния продуктов и географски пазар.

Кръгът на разследваните търговци на горива може да бъде разширен и допълнен, уточниха от КЗК.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама