На фона на войната: 20% засилване на търсенето на имоти 

10:58, 15 мар 22 25 1528 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Имотният пазар е устойчив и няма какво да го бутне. Ще има поскъпване на недвижимите имоти с 10% на годишна база. Това заяви Христо Спасов, управител на агенция за недвижими имоти, в ефира на Нова телевизия. 

По думите му е важно дали инвеститорите ще запазят цените си приемливи. „Вече има „такса инфлация“. С нея се застраховат за хиперинфлация, която не виждам да е възможна. Има 20% засилване на търсенето на имоти от началото на войната в Украйна“, сподели той.

Имотите ще поскъпват още през тази година

От своя страна инж. Любомир Качамаков, вицепрезидент на Eвропейската федерация на строителната индустрия (FIEC) и председател на ОП на КСБ – София споделя, че цените на материалите са поскъпнали с 30-40%, а процесът още не е спрял. „Реалният процент за самото строителство ще е много над 10%. Очакваме цената на високото строителство да бъде увеличено с 30 до 40%. Затова се опитваме да индексираме договорите си, където е възможно“, посочи той. 

4 млн. лв. са изкарали от Airbnb българските собственици

Ръстът в цените на имотите е между 5 и 10%, но въпреки това търсенето е силно. Брокерите отчитат, че сега е един от най-добрите моменти за покупка на имот.

На този фон Александра Янчева се е насочила към закупуване на жилище във Варна, а за нея освен цената е важна и локацията. Прави ѝ впечатление поскъпването на имотите в морската столица.Определено има инфлация и обезценяване, това ме подтиква да закупя имот, защото виждам къде реално са инвестирани парите ми и няма как да се стопят“, споделя тя. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама