Изненадващи визити от САЩ и ЕК у нас

14:00, 15 мар 22 / Свят 25 3558 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Редица високопоставени лица от Европа и САЩ се втурнаха на посещения у нас, за да се срещнат с премиера Кирил Петков. 

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин планира да посети София по-късно тази седмица. Обявеното посещение е част от обиколката на Лойд в Европа, която цели да покаже подкрепа за съюзниците от НАТО на фона на продължаващата война в Украйна, съобщи Пентагонът, цитиран от „Ройтерс“ и БТА.

Говорителят Джон Кърби обяви, че Остин ще пътува утре за Брюксел, за да участва в среща с колегите си от останалите членки на НАТО. След това ще посети Словакия, а пристигането в София е добавено в програмата му в последния момент. „Днес министърът добави добави и трета спирка в плановете си - България. Пътуването се удължава с един ден, за да има той възможност да се срещне с цивилните и военните лидери на България. Това е ключова спирка от гледна точка на източния фланг на Алианса“, заяви Кърби.

И Кьовеши идва у нас

По покана на българския министър-председател на посещение в София ще пристигне утре и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. В рамките на визитата ѝ двамата ще обсъдят приоритетите на правителството за борба с корупцията и за съдебна реформа. Тема на разговор ще бъде и взаимодействието между двете институции, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Преди седмица премиерът обяви, че МС ще стане директна точка за контакт към Европейската прокуратура, така че сигналите от МС ще постъпват директно към Европрокуратурата, без да има посредници. Според Петков тези нови отношения между двете институции ще дадат възможност изключително експедитивно да бъдат изпращани сигнали, свързани с корупция и злоупотреба с европейски средства.

Фон дер Лайен също идва на крака при Петков

Междувременно стана ясно, че до няколко седмици председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще е на посещение в България, по време на което Планът за възстановяване и развитие ще бъде подписан.

Министър-председателят Кирил Петков каза по време на годишната среща на бизнеса с правителството, че основен приоритет ще бъде преходът към възобновяема енергия и намаляване на въглеродните емисии, но плавно, така че България да има достатъчните количества електроенергия и да не се стигне до масово съкращаване на работещите в ТЕЦ-овете.

Премиерът допълни, че към момента правителството е ориентирано към решаване на кризите, а не толкова към инвестиции. Въпреки това обаче вече са проведени разговори с Google за разполагане на сървъри в България. Има и интерес на руски и украински ИТ компании, които да преместят бизнесите си в страната, пише offnews.bg. 

Петков разговаря с Камала Харис

Междувременно късно вчера премиерът Кирил Петков проведе телефонен разговор с вицепрезидента на САЩ Камала Харис. Разговорът е бил по инициатива на САЩ, съобщиха от правителствената информационна служба. Харис е благодарила на българското правителство за хуманитарната помощ, която България дава на Украйна, както и за приемането на бягащите от войната.

По-рано миналата седмица Харис пристигна на визита в Румъния, след като преди това посети и Полша. По време на срещата им румънският президент Клаус Йоханис призова за допълнителни войници от НАТО и САЩ и максимално бързо привеждане в оперативна готовност на бойната група на алианса в Румъния, пише „Свободна Европа“.

Румъния беше от първите държави в Източна Европа, които се изказаха в подкрепа на разполагането на допълнителни съюзнически войски на територията си.

Обиколката на заместничката на Джо Байдън дойде две седмици след началото на инвазията на Русия в Украйна. На 24 февруари руската армия нахлу в Украйна, а военните действия накараха повече от 2,5 млн. украинци да напуснат страната си.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама