„Тренд“: Спад в доверието към кабинета

08:42, 16 мар 22 / Политика 25 2323 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Има спад в доверието към кабинета. „Продължаваме промяната” е на минимална дистанция от 1% пред ГЕРБ. Това сочи представително проучване на Изследователския център „Тренд“ по поръчка на „24 часа“. 

Войната в Украйна и влошената международна обстановка водят до промяна в структурата на оптимизма и песимизма на българина за бъдещето на страната. Делът на песимистите (47%) вече е по-голям от този на оптимистите (40%), докато само месец по-рано стойностите бяха обърнати. Динамичните събития от последния месец като покачването на цените на основни стоки и услуги, искрите между президент и изпълнителна власт и търканията между партньорите в коалицията недвусмислено са дали своето отражение върху обществените нагласи. Регистрира се спад по основни индикатори.

Отрицателните оценки за работата на парламента се покачват от 52% през февруари до 64% през март.

Положителните оценки падат от 29% през февруари до 24% през март. При оценката за работата на правителството се вижда дори по-драстична промяна.

По данни на „Тренд“ от началото на мандата положителните и отрицателните оценки за работата на този кабинет бяха напълно сходни (39% положителни и 40% отрицателни през януари и февруари). През март положителните оценки за работата на правителството са 29%, а отрицателните - 56%.

Ако изборите бяха днес...

Промени социолозите отчитат и при електоралните нагласи. За последните два месеца „Продължаваме промяната“ губи 3.5% от подкрепата си сред гласуващите. Формацията около Кирил Петков и Асен Василев продължава да заема първа позиция, но с минимална преднина от 1% пред основния си опонент, сочи изследването.

ГЕРБ от своя страна стоят статично като подкрепа с 21,9% от гласуващите. Според проучването ДПС заема трета позиция с 11.4% от заявилите, че ще гласуват на следващи избори, а веднага след нея се нарежда БСП с 10.4% от гласуващите.

Следват „Има такъв народ” (7.5% от гласуващите), „Демократична България” (7.4% от гласуващите) и „Възраждане” (7.3% от гласуващите) на пренебрежима дистанция помежду им.

Спад и при президента Радев

При президента Румен Радев има спад от 6% за първи път от година. При оценката за работата на президента Румен Радев динамиката не е толкова сериозна, но и там се регистрира ерозия, която прекъсва положителния тренд от последните няколко месеца.

През февруари 55% оценяваха положително работата на държавния глава, а 1/3 - отрицателно. През март положителните оценки са 49%, а отрицателните - 39%. Всъщност такъв спад от 6% в подкрепата за президента последно е имало в началото на 2021 г.

Промяна в отношението спрямо Русия

40% от българите са променили отношението си спрямо Русия в негативна посока, заради военната инвазия в Украйна. 46% не са си променили отношението. В най-голям дял са променили отношението си в негативна посока привържениците на ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и Демократична България, а в най-малък тези на Възраждане и БСП.

Само 16% смятат, че руската военна инвазия в Украйна е оправдана, докато 61% са на обратното мнение. Сериозна подкрепа регистрираме и по въпроса за украинските бежанци - над две трети от всички интервюирани са на мнение, че България трябва да приема украински бежанци на своя територия.

Огромното мнозинство от 77% от всички българи са на мнение, че НАТО не трябва да се намесва пряко, с военно участие, на страната на Украйна в конфликта ѝ с Русия. Само 9% не споделят тази позиция. 

Проучването на  „Тренд“ по поръчка на вестник  „24 часа е посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, формации и войната в Украйна. Изследването е реализирано в периода между 5 и 12 март 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю лице в лице" чрез таблет сред 1007 души на възраст 18+. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:20, 16 мар 22

Тези агенции са подлоги

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама