Откриха защо намаляват грабливите птици

14:00, 19 мар 22 / Любопитно 25 1465 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Оловото от ловните боеприпаси води до намаляване на популацията на поне 55 000 грабливи птици в Европа поради замърсяването на храната им, предаде „Франс прес“, позовавайки се на резултатите от британско проучване.

Изследването на специалисти от Кембриджския университет е първото, което отчита въздействието на подобни отравяния в Европа. За целите му учените са анализирали концентрациите на олово в черния дроб на 3000 грабливи птици от 22 вида, намерени мъртви или умиращи в 13 европейски държави (Франция, Германия, Австрия, Унгария, Испания, Португалия, Италия, Полша, Швеция, Дания, Швейцария, Великобритания и Гърция).

Изследователите отчитат, че за 10 вида от тези птици, хранещи се с жива плячка и мърша, отравянето на храната с олово от ловните боеприпаси води до намаляване на популацията с 55 000 възрастни екземпляра в европейското небе - в сравнение с това каква би била числеността им без отравянето.

Моделите показват, че по този начин популацията им е с 6 процента по-малка, отколкото би била без въздействието на оловото, което гарантира на заразените птици „бавна и мъчителна“ смърт.

В резултат на излагането на олово популацията на белоопашатите орли е намаляла с 14 процента, а тези на орлите и белоглавите лешояди - съответно с 13 процента и 12 процента. За обикновените птици като червена каня или тръстиков блатар отчетеното намаляване на популацията е с три процента.

Без изненада изследователите откриват връзка между гъстотата на ловците и броя на отровените крилати хищници. „В Дания не са открити отровени с олово грабливи птици, след като страната забрани този вид боеприпаси през 1996 г. Този факт показва, че оловото, което е в основата на проблема, идва от боеприпасите на ловците“, казва водещият автор на изследването професор Рис Грийн.

„Нивото на намаляване на популациите на грабливите птици, за което свидетелства нашето проучване, налага решителни и спешни действия, включително законодателни“, допълва той.

Според проучването ловът е причина за изхвърлянето на около 14 000 тона олово всяка година в Европейския съюз.

Две европейски държави са забранили оловните боеприпаси: Дания и Нидерландия. Авторите на изследването посочват, че ЕС и Великобритания планират да забранят всички оловни боеприпаси, но срещат съпротивата на ловни организации, пише БТА.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама