Тестването на учениците отпада

15:25, 17 мар 22 25 1969 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От 21 март (понеделник) отпада изискването за зелен сертификат за всякакви дейности и мероприятия в България, ограничени до момента.

От същата дата присъственото обучение във висшите училища ще се провежда при следните условия: по график, при което не се допуска едновременно провеждане на практически или семинарни упражнения на повече от 50% от групите, както и смесване на групи; провеждане на лекции при 50% заетост на помещенията. Остава изискването за редовно проветряване, дезинфекция на помещенията и носене на защитни маски за лице от студентите и преподавателите.

На 1, 7 или 15 септември да започва учебната година?

Със същата заповед от 29 март отпада изискването за изследване с щадящи тестове в училищата в страната, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Това означава, че учениците ще бъдат тествани още два пъти, за да влязат в клас – на 21 март и на 28 март. Всички останали противоепидемични мерки в училищата остават в сила.

Припомняме, че здравните власти въведоха скрининговите тестове с проба от слюнка като условие за присъствено обучение на 10 ноември 2021 г. Първоначално изследването се провеждаше два пъти седмично. От 21 октомври м.г. беше въведен „зелен сертификат“ и редовното изследване отпадна за учениците и учителите с валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест. От 6 декември м.г. останалите ученици се тестват само веднъж в седмицата. Редовно се проверяват също учителите и непедагогическите специалисти без „зелен сертификат“. Присъствени занятия се провеждат без условие за тестване в общини с ниска обща заболяемост – под 250 на 100 000 души, припомня Министерството на образованието.

Близо 2000 нови случаи на COVID-19

1949 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 16 422 теста, което значи, че положителните проби са малко под 12%.

Най-много са новите случаи в София - 525, следват областите Варна - с 232, и Бургас - със 173.

През вчерашния ден са починали 26 души с Covid-19, а като излекувани са отчетени 3565 души. В болница се лекуват 2303 пациенти, от които 278 са в интензивни отделения.

В сряда са поставени 2342 ваксини. Общият брой на хората със завършен ваксинационен цикъл вече е 2 055 253.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама