Бойко Борисов е задържан при спецоперация

23:45, 17 мар 22 / Политика 25 4115 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Провежда се мащабна операция на Главна дирекция „Национална полиция“ във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България.

При операцията е задържан бившият премиер Бойко Борисов. Сред арестуваните са и бившият финансов министър Владислав Горанов, бившата шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова и бившата шефка на правителствената информационна служба Севдалина Арнаудова, съобщиха от МВР.

Към този час българската прокуратура не е уведомена за действията по разследването, заяви пред bTV говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя обясни, че от медиите е разбрала, че се касае за европейски средства, затова и въпросите трябва да бъдат към Европейската прокуратура. Съгласно законодателството при действия по неотложност прокуратурата трябва да бъде уведомена до 24 часа.

Борисов задържан за изнудване

Бившият премиер бе отведен в ГД „Национална полиция“, където ще бъде задържан под стража за 24 часа по Закона за МВР.

Адвокатът му Менко Менков каза, че заповедта за задържането на Борисов е за изнудване, без обаче да става ясно кой, кога и за какво е изнудвал. 

„Става въпрос за същата проверка, която е образувана по сигнал на Сдружение „Боец“ от 10 декември, по която дадохме обяснения. Сигналът е на една разпечатка от публикации в медиите, в които се твърдят какви ли не неща за г-н Борисов като голяма част от тях са проверявани от прокуратурата и не са открити основания за действия. Преписката, по която полицията извършва проверка, досега не е докладвана на прокуратурата“, обясни той.

Кирил Петков свидетелствал срещу Борисов

„От днес е образувано досъдебно производство като първото действие по разследването е разпит на министър-председателят Кирил Петков в качеството на свидетел. Това е единственото действие, което е извършено до този момент преди претърсванията в дома на Бойко Борисов“, каза още адвокатът.

По думите му в случая не може да се говори за „неотложност“ при положение, че проверката се извършва в продължение на три месеца и днес под нечие давление разпореждането идва от кабинета на министър-председателя Кирил Петков, който няма правомощия“.

Малко след като информацията за арестите излезе в медиите, премиерът Кирил Петков написа във Facebook: Няма никой над закона“без обаче да дава конкретика. 

Срещу Борисов няма повдигнато обвинение и на този етап не може да бъде повдигнато такова, тъй като това може да направи само прокурор, а прокуратурата още не е уведомена за ареста, обясни Менков. 

Той отхвърли твърденията на МВР, че Европрокуратурата работи по случая. „Нищо общо няма Европрокуратурата в това разследване. Изобщо не се твърди за никакви евросредства“. По-рано бившият хазартен бос Васил Божков пък обяви във Facebook, че арестът на Борисов и Горанов идва след като през последния месец е дал показания и пред европейската прокуратура. 

Горанов и Арнаудова също са задържани, Менда Стоянова - не

Адвокат Менков потвърди, че бившият финансов министър Владислав Горанов също е задържан за 24 часа и се очаква ареста на пиара на Борисов - Севдалина Арнаудова. Но заяви, че няма информация  бившата шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова да е задържана.

Бившият председател на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова коментира в телефонен разговор за БНТ, че е шокирана от случващото се тази вечер. Тя обясни набързо, че се намира в дома си и е научила от телевизията за всичко. Не е била търсена от полицията, не е била и задържана. Самата тя няма обяснение и по думите й, няма никаква връзка с еврофондове и европроекти. 

ГЕРБ пред дома на Борисов

Пред дома на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Банкя се събра цялото ръководство на партията и младежката организация. От партията опровергават информацията на МВР за арестите, както и за обиските в домовете на другите споменати от министерството. 

Знаем, че се извършва обиск. Голяма група хора са дошли пеша. Поне за половината лица нямам данни да се извършва обиск. Министър-председателят преди няколко дни го каним в парламента – не беше любезен да дойде. За сметка на това изпрати полиция в дома на лидера на опозицията. Това има характер на политически репресии“, заяви Томислав Дончев.

Имам дълбоки съмнения, че това има общо с европейската прокуратура. Правителството действа единствено през манипулации и използва посещението на Кьовеши, за да легитимират репресиите си“, каза Даниел Митов и допълни: „на информация от МВР и от Бойко Рашков не може да се разчита“.

Десислава Атанасова коментира: „Борисов не е задържан. Всякаква груба манипулация на фактите не са в услуга на истината. Той е в дома си. Адвокат Менков беше допуснат едва след час след процесуалните действия. Това е грубо нарушение“. Тя определи като абсурдно случващото се. „Превръщаме се от демократична държава в държава на бойкорашковите правила“.

От ГЕРБ готвят протести срещу действията на управляващите, на МВР, и на Бойко Рашков. На всички измислени герои - днес дойдоха за нас, утре ще дойдат за вас!, заяви от своя страна пиарът на партията Никола Николов. 

След като Бойко Борисов беше отведен в ГД „Национална полиция“ симпатизантите на ГЕРБ се преместиха от Банкя пред сградата на полицията. Цялото ръководство, депутати и членове на партията протестират срещу акцията и в знак на подкрепа към Борисов. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 22:37, 17 мар 22

Не отивате при Борисов а отивате при парите му заграбени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама