Зеленски предлага преговорите с Русия да се водят в Израел

08:46, 21 мар 22 25 1904 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Украинският президент Володимир Зеленски посочи Ерусалим като добро място за среща между него и руския президент Владимир Путин.

„Това е добро място за постигане на мир. Ако това е възможно“, подчерта украинският президент във видеозапис, публикуван в Телеграм. Зеленски подчерта, че израелският премиер Нафтали Бенет се опитва да намери начин за провеждане на преговори с Русия и подчерта, че Киев му е признателен за това.

Освен това Зеленски се подигра на „руските пропагандисти", като заяви, че те са изправени пред трудна задача. Това е първият случай в историята, когато президентът на чужда страна е говорил по видеовръзка пред Кнесета и пред целия израелски народ, се казва в записа.

Президентът на Украйна, обвинен от Русия в нацизъм, говори пред Кнесета, пред израелския народ. Този факт сам по себе си доказва, че нещата не стоят, както твърди Москва“, заяви украинският президент.

Руският президент Владимир Путин нарича украинските лидери „неонацисти“ и обяви „денацифицирането“ на Украйна за една от целите на своята военна офанзива, започнала на 24 февруари.

Зеленски с емоционално обръщение към израелския Кнесет

В неделя украинският президент произнесе емоционално обръщение пред израелския парламент. Володимир Зеленски, който е евреин, направи паралел между руските действия в Украйна и „окончателното решение“ на нацистка Германия за унищожаване на евреите.

„Бихме попитали защо не можем да получим оръжия от вас, защо Израел не е наложил мощни санкции на Русия или не оказва натиск върху руския бизнес. Така или иначе, изборът е ваш, братя и сестри, и ще трябва живеете с вашия отговор, народе на Израел. Украинците са направили своя избор преди 80 години при спасяването на евреите. И затова сред нас има праведници от народите на света. Народе на Израел, сега и вие имате този избор“, заяви Зеленски.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама