Байдън: Путин обмисля използването на биологични оръжия 

08:35, 22 мар 22 25 1392 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Президентът на САЩ Джо Байдън смята, че руският му колега Владимир Путин е „притиснат в стената“ в Украйна, което увеличава възможността той да прибегне до химически или биологични оръжия.

На бизнес кръгла маса във Вашингтон Байдън посочи, че вярва, че Русия подготвя нови атаки под „фалшив флаг“.

Путин уволнил над 1000 души заради страх от отравяне

„Руснаците предполагат, че Украйна има биологични и химически оръжия“, каза Байдън, отбелязвайки, че „това е ясен знак, че Путин обмисля да използва и двете“.

Представители на САЩ и съюзниците им многократно са предупреждавали, че Русия може да използва фалшиви твърдения за химически оръжия като предшественик за използването на такива оръжия от нейна страна, пише „Свободна Европа“.

Припомняме, че по-рано през март съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан предупреди секретаря на Съвета за сигурност на Русия, че Москва ще бъде изправена пред последствия, ако разположи химически или биологични оръжия в Украйна.

САЩ ще конфискуват яхтите на руските олигарси

Руското посолство във Вашингтон засега не е коментирало изявленията на Байдън.

Междувременно пентагонът заяви, че ще събира доказателства за извършването на военни престъпления на Русия в Украйна, пише БТА, като се позовава на „Ройтерс“. „Със сигурност виждаме доказателства, че руските сили извършват военни престъпления и ще положим усилия за събирането на тези доказателства“, изтъкна на брифинг говорителят на Пентагона Джон Кърби. 

Според американското министерство на отбраната стратегията на Кремъл в украинския конфликт включва нанасянето на безразборни удари.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама