Синдикатите искат ново учвеличние на минималната заплата

16:40, 22 мар 22 25 1403 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Синдикатите настояват за ново увеличение на минималната работна заплата с актуализацията на бюджета юли месец. Причините са високата инфлация и загубата на покупателна способност.

От КНСБ предлагат тя да стане 760 лв., а от КТ „Подкрепа“ пък поискаха минималната работна заплата да стане 840 лева.

Минималната работна заплата, като покупателна способност в България е по-ниска от три балкански държави, които са извън ЕС - Черна Гора, Сърбия и Северна Македония. В този смисъл настояхме да се мисли за ново увеличение на минималната работна заплата от средата на годината, когато ще има нов бюджет на страната. Това, което повдигнахме като проблем беше непубличната информация за структурата и равнището на трудовите възнаграждения в страната. Настояхме минималната работна заплата при актуализацията да стане 840 лева, а ако трябва да я съобразим с покупателната способност тя трябва да достигне 1000 лева“, каза Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“, цитирана от БГНЕС.

„Няма нищо ново и драматично. Решението ще бъде вкарано в сила с постановление в Министерски съвет. Всичко трябва да бъде обсъдено с работодателите и синдикатите, а после да преминем към вземането на решенията“, каза финансовият министър Асен Василев.

Работодателите възразиха срещу това искане. В мотивите си те посочват, че на фона на нарастващи и непредвидими цени на тока за бизнеса и високи цени на суровини като метали, жито и горива, увеличението на минималната заплата ще засегне всички фирми, работещи в условията на висока конкуренция.

Припомняме, че е минималното възнаграждение да бъде увеличено от 650 на 710 лева от началото на следващия месец. На съвета за тристранно сътрудничество беше обсъдено и удължаване на мярката 60/40 за подпомагане на бизнеса.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама