Василев: Русия ще изглежда като България през 1997 г.

10:30, 23 мар 22 25 1692 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Не смятам, че трябва да се готвим за бедност. Извън Русия и Украйна, които водят война, не се очертава рецесия в света или в Европа. Това коментира пред Нова телевизия бившият министър на икономиката Николай Василев.

Той прогнозира, че икономическият растеж няма да бъде такъв, какъвто трябваше. Отчете, че инфлацията се бори най-добре именно с растеж. „Годината щеше да бъде добра за световната икономика. Сега ще бъде по-малко добра, но не бедност”, добави Василев. 

Бившият министър на икономиката обаче коментира, че очаква положителен растеж. „България не е толкова засегната, колкото другите държави. Също така инвестициите и без това клоняха към нула през последните десет години. Сега съвсем ще ударят нулата с войната”, подчерта той.

Цените на тока отиват в прокуратурата

По думите му светът няма да спре, ако цените на петрола или друга суровина се вдигнат. И припомни по-скъпия петрол през 2007 г. на фона на по-ниските доходи тогава у нас, в сравнение със сегашните. „Петрол се произвежда на всички континенти. Той може да се пренася. Ситуацията с газа е малко по-лоша. Хубавото е, че сега идва летният сезон. Да се надяваме, че най-после ще построим интерконектора с Гърция, за да имаме алтернативни доставчици”, заяви Василев.

Коментар той направи и за актуализациите на бюджета. „Актуализацията е въпрос не толкова на пари, а на манталитет. Това, което правим със зърното, което аз пак не харесвам, е актуализация за над милиард лева. Ние приехме най-щедрия бюджет в историята на държавата и пак не ни стигат парите”, подчерта бившият министър.

Според Василев държавата не трябва да взима никакви мерки за олиото, тъй като България била огромен производител и износител на суровината. „Когато говорим за спекула - не гледайте две бутилки олио в супермаркета - това не е спекула”, категоричен е той. И допълни: „Всички наивни и панически соцмерки изобщо не ги подкрепям”, поясни Василев. Ситуацията със зърното определи като по-интересна. Припомни свои предупреждения от години, че правителствата не мислят за бъдещето. „Никакви мерки не взимат за възможните кризи. За нищо не бяхме готови и продължаваме да не сме готови”, е позицията му.

Икономиката на Русия след санкциите

Позицията, че на Русия ѝ няма нищо след санкциите Василев определи като несериозна и приписа на хора, които не разбират добре от икономика. „След малките санкции от 2014 г. страната изостана значително. По мои сметки БВП намаля с около 40% след Крим. И вместо да се развива, изостана”, уточни той.

Василев прогнозира, че руската икономика ще катастрофира напълно през тази година заради настоящите „жестоки” санкции. „За мен тя ще се срине с двуцифрен процент рецесия. Валутата, банковата система, финансовите пазари, инвестиции, бизнес…”, поясни той.

Русия, обясни бившият министър, ще изглежда като Венецуела или България през 1996 - 1997 г. „Сигурно ще има опашки за елементарни продукти. Руската икономика, независимо от изхода на войната, ще бъде с размера на една средна западноевропейска”, прогнозира Василев.

Той е категоричен, че Русия няма да има винаги пари за война. „Сега има запаси от различни военни продукти, които стоят в складовете от 70-те години. За нови суперскъпи и високотехнологични производства - забравете. И части няма да има”, посочи той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама