Лапсус ли е „не закачайте организираната престъпност“?

16:30, 23 мар 22 / Политика 25 3074 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След многократни отлагания и 4-часов дебат депутатите приеха на първо четене промени в Закона за съдебната власт, с които се закриват Специализираният съд и Специализираната прокуратура.

Репликата на депутата от ГЕРБ Дани Каназирева от трибуната: „не закачайте организираната престъпност“ предизвика смях и аплодисменти в залата. А клипове с отрязаното ѝ по средата изказване обиколи социалните мрежи и редица сайтове.

От цялостното ѝ изказване става ясно, че тя говори за разпределението на делата и съветва тези дела, които са за организираната престъпност, да не бъдат местени, защото се поема огромен риск висящите към момента да започнат отначало и давностните срокове да изтекат.

Ето и пълната ѝ реплика: „Относно статута на съдиите - стотици дела за тежки престъпления ще висят. Няма да могат да бъдат продължени, или другата възможност е да започнат от начало, поради неспазване на принципа за неизменност. Относно отводите - да, когато се разхвърлят по места дела на регионален принцип, на много от тях съдиите си правят самоотводи именно поради тези зависимости, които в по-малки региони и местни общности съществуват. 

Ние внесохме законопроект за промяна също на ЗСВ и НПК. Виждам, че най-голям интерес има за корупцията по високите етажи. Сменете им подсъдността, преместете ги в Софийски градски съд и съответно апелативен, но не пипайте организираната престъпност. Ще настане хаос! Вие си играете, но хаосът, който ще предизвикате в съдебната система, ще е още по-голям от този, който предизвикахте във всяка обществена сфера. Организираната престъпност пряко засяга обществото. Поне да си бяхте направили труда да прочетете какви дела се водят, срещу какви лица и какви престъпни състави“. 

Точните ѝ думи могат да бъдат чути на 1:48:17. 

Позиция с разминаване 

Малко по-късно Каназирева излезе с позиция до медиите, в която твърди, че е са били направени манипулации относно изказването ѝ. Тя публикува и откъс от него, където мисълта ѝ е много по-добре структурирана. Забелязва се обаче стилистично разминаване. Вероятно защото думите ѝ е трябвало да звучат като написаното, а не като изказаното. 

В него тя обяснява, че от ГЕРБ са предложили делата за корупция по високите етажи на властта, както и делата от компетентността на Европейската прокуратура да бъдат прехвърлени на Софийски градски съд по подсъдност, но ДА НЕ СЕ ПИПАТ делата за организираната престъпност, защото се поема огромен риск висящите към момента да започнат от начало и давностните срокове да изтекат

Както е видно по-горе от дословното ѝ изказване тя не споменава нищо за Европейската прокуратура и изпуска думата „делата, когато говори за организираната престъпност.

Явно не остана напълно разбрана и от част от депутатите. Явор Божанков от БСП ѝ репликира: „След два часа дебат ГЕРБ ни спестиха мъките и изплюха камъчето, като казаха какъв е проблемът: „Само не закачайте организираната престъпност“. Не беше трудно от там да започнете“. Божанков изтъкна, че специализираното правосъдие е било създадено да се бори с корупцията по високите етажи на властта и с организираната престъпност, но очевидно тази цел не е постигната.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама