Европейските лидери разговарят с Джо Байдън

08:05, 24 мар 22 / Политика 25 1314 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Министър-председателят Кирил Петков ще участва в редовното заседание на Европейския съвет днес и утре в Брюксел. Европейските лидери ще обсъдят руската военна агресия срещу Украйна, темите за сигурността и отбраната, енергетиката, икономически въпроси, COVID-19 и външни отношения.

Държавните и правителствените ръководите ще проведат също съвместна сесия с президента на САЩ Джо Байдън. Във фокуса на разговора ще е подкрепата за Украйна и нейния народ, както и засилването на трансатлантическото сътрудничество в отговор на агресията на Русия.

България предлага страните в ЕС да купуват газ заедно

Министър-председателят Кирил Петков ще представи пред европейските лидери още в първия ден на заседанието в Брюксел българските предложения за общи покупки на ЕС на природен газ, таван на цените и намаляване на акциза на горивата. Тези мерки ще доведат до понижаване на тежестта, оказвана от цените на горивата, електроенергията и газа върху икономиките на Евросъюза, съобщиха от правителствената информационна служба. България пое инициативата по тази важна за всички европейски граждани дискусия, тъй като решението трябва да е общо. 

След заседанието на Европейския съвет ще се проведе Среща на върха на еврозоната в приобщаващ формат, което означава участие на всички 27 държави членки. В рамките на визитата си в Брюксел премиерът Кирил Петков ще има и двустранни срещи.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама