Петков иска координирани Балкани

13:49, 28 мар 22 / Политика 25 1677 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Премиерът Кирил Петков беше домакин на среща на държави членки на НАТО от Югоизточна Европа, в която участваха министър-председателите на Румъния, Северна Македония и Черна гора - Николае Чука, Димитър Ковачевски и Здравко Кривокапич. 

След срещата Кирил Петков заяви, че Балканите трябва да се превърнат в символ на координиран регион. „Мечтата ми е да имаме координирани Балкани за всички теми“, посочи той. По думите му заради случващото се в Украйна регионът е под заплаха и затова е важна координация и на ниво Балкани. В тази връзка на срещата са обсъдени важни теми, които войната е направила спешни.

Първата е координация в енергетиката. Знаем, че нашият регион зависи от руска енергия. Обсъдихме как може да вземем втечнен газ от Турция и Гърция. Също обсъдихме свързаността през Коридор №8, който трябва да стои стабилно на картата“, каза българският премиер. „Ние имаме трансбалкански тръбопровод, който има голям капацитет и може да осигури газ от Румъния, през България до Турция. Сега е време да обърнем посоката и да видим как може да използваме втечнен газ от Турция и този газ да влезе обратно в Румъния“, обясни Петков.

Изненадващи визити от САЩ и ЕК у нас

Всички държави в НАТО говорят за самолети, инвестиции в оборудване, но това оборудване работи заедно със съответната логистична стратегия и трябва да има съвместни действия, за да бъде достатъчно силна. Вместо това да говорим за скъпи военни системи, по-добре е да се координираме на местно ниво, за да създадем синергия в отбранителните си способности“, каза още Кирил Петков.

Говорихме и по темата за мигрантите. Румъния в момента е най-силно ударена, с най-голям брой бежанци. Те се справят чудесно, приемайки тези хора. Обсъдихме, че с продължението на конфликта трябва да имаме обща стратегия и по тази тема“, допълни Петков, цитиран от bTV.

Сигурността на храната също е основна тема. Говорим за наличието на жито, олио - това са важни теми. И затова земеделските ни министри ще трябва да говорят заедно, за да гарантират защитата на земеделски и селскостопанския регион“, уточни българският премиер.

Последната тема, която е обсъдена, е за изкореняването на прането на пари. „Да си помагаме в борбата срещу корупцията. Местната корупция е инструмент, който се използва от Русия за влияние в региона. Хората, които са корумпирани на местно, ниво в много случаи са агенти на чужд интерес и ние трябва да се занимаем с тях“, каза ще той.

Премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич подчерта, че е важно е да говорим по-малко и да работим повече. „Възхищавам се на това, което правят за бежанците в Румъния и България. Трябва да действаме заедно, за да осигурим по-добро качество на живот на нашите граждани. Трябва да мислим за бъдещето и политиките, които ще ни осигурят по-добро качество на живот“, заяви Кривокапич. „Черна гора може би е единствената страна в Европа, която не използва газ. Затова ние разглеждаме възможностите за доставки на газ и нефт. Имаме възможности за използване на втечнен газ“, посочи той.

Според министър-председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски политиката на разширяване се превръща в политика на сигурност. „Още веднъж осъдихме военната агресия на Русия срещу Украйна. Подкрепяме териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Важно е да се изправим пред новата стратегическа реалност в Европа и трансатлантическата сигурност“, заяви Ковачевски. „Съюзниците реагираха решително в този военен конфликт и всички държави дадоха своята подкрепа не само на украинския народ, но и за бежанците. РСМ координира своята външна политика с ЕС. Споделяме същите ценности като ЕС и държавите от НАТО“, изтъкна той.

Политиката на разширяване се превръща в политика на сигурност, допълни премиерът на РСМ. По думите му спирането на процеса води до нестабилност в региона, защото създава възможност за зловредни влияния от трети страни. „Забавянето на процеса на присъединяване на държавите от региона създава дилеми, което може да доведе до намаляване на доверието на гражданите от ЕС“, смята Димитър Ковачевски.

Премиерът на Румъния Николае Чука посочи: „Даваме си сметка за зловредното влияние на Русия. „Това нахлуване има огромно влияние върху Балканите. Няма съмнение, че Русия е най-сериозната заплаха за общата ни сигурност. Трябва ни по-сериозна защита, за да предотвратим бъдещите ѝ действия. Решихме да дадем отговор, като засилим нашата устойчивост, което включва противодействие на фалшивите новини, увеличаване на енергийната независимост и повече търговско сътрудничество помежду ни. Ще имаме съвместен подход при подпомагането на нашите партньори, за да се справим с тази непровокирана атака от страна на Русия“.

МиГ-29 не могат да участват в съюзни операции на НАТО

Форумът на лидерите от Югоизточна Европа идва броени дни след края на срещата на върха на НАТО, на която присъства и американският президент Джо Байдън. Тогава лидерите на Алианса се споразумяха да разположат четири бойни групи в Източна Европа. Те ще бъдат в България, Унгария, Румъния и Словакия.

Столтенберг: Путин допусна голяма грешка

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пък заяви, че заради войната в Украйна съюзниците ще засилят защитата си срещу потенциални химически, биологични и ядрени заплахи.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама