Не са открити мини в български води

17:55, 28 мар 22 / Свят 25 2490 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Военноморските сили извършат разузнаване и обследване, след получен сигнал за забелязани мини в Черно море.

Има ли опасност от украинските мини в Черно море?

Около 06.00 часа днес турски кораб „ТОМРИЗ-А“ е подал сигнал за забелязана мина на около 37 морски мили изток – югоизток от нос Галата. Подаден е и още един сигнал за забелязана мина в района. 

Изпратен е вертолет с екипаж от състава на авиобаза „Чайка“ и кораб със специална група на борда от Флотилия бойни и спомагателни кораби. Вертолетът „Пантер“ е извършил полет за обследване на двата района.

В единия от районите са открити плаващи пластмасови черни кутии, а в другия не са открити плаващи миноподобни обекти, съобщиха от ВМС. 

Мини в турски води, близо до България

По-рано днес турското министерство на отбраната съобщи за друга открита мина в Черно море близо до границата с България.

Мината е открита във водите край градчето Инеада. „Тази сутрин край бреговете на Инеада бе открита мина. В района са изпратени екипи на подводната охрана (SAS). Въпросната мина беше обезопасена от екипите на SAS и беше предприета интервенция за нейното неутрализиране“, се казва в съобщението на министерството на отбраната на Турция в Twitter.

В събота Турция затвори Босфора заради морска мина. Мината бе обезвредена от екипите за подводна отбрана (SAS) на военноморските сили на Турция.

Министърът на отбраната Хулуси Акар информира, че е обсъдил ситуацията с представители на Русия и Украйна. Той отбеляза, че след инцидента в региона са започнали да дежурят миночистачи на Военноморския флот на Турция. Координацията между Анкара, Москва и Киев по този въпрос продължава, предаде БГНЕС.

Мини и край Румъния

Морска мина беше открита от рибар на около 70 километра от нос Мидия в Черно море, в румънски води. Кораб на румънските военноморски сили се отправи към мястото, за да проучи ситуацията, съобщи Romania Journal.

Мината е била забелязана тази сутрин от румънския риболовен кораб „Olimpus 1“, чийто командир е информирал румънските власти по официалните канали около 08:10 часа, предаде БГНЕС.

Припомняме, че преди седмица Центърът за връзки с обществеността на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия съобщи, че поставените от украинските военноморски сили на подходите към пристанищата в Черно море може да започнат да се придвижват към Босфора заради скъсани въжета.

В съответствие с Конвенцията за разполагане на подводни автоматично взривяващи се при допир мини е забранено поставянето те да бъдат поставяне на котва, тъй като не са безопасни, ако се откачат от въжетата, с които са закрепени. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама