„Amnesty International“: България е посегнала на независимостта на медиите си

10:47, 29 мар 22 / Свят 25 1664 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Европа се сблъсква с продължаващ възход на авторитаризма, отбелязва правозащитната организация „Amnesty International“ в годишния си доклад.

България е посочена като една от страните, посегнали на независимостта и плурализма на обществени медии.

България с най-малко журналисти в ЕС

Посочено е, че през април разследващият журналист от „Биволъ“ Димитър Стоянов е съобщил, че е получил смъртни заплахи от бизнесмена Христо Близнаков, след като се е опитал да се свърже с него във връзка с разследване за злоупотреба с европейски средства. От МВР обаче са съставили предупредителен протокол на репортера да не общува с бизнесмен, обект на тяхно разследване. По това време министър на вътрешните работи е Христо Терзийски от ГЕРБ. Столичната прокуратура пък не е разследвала жалбата на Димитър Стоянов. 

Като друг пример организацията споменава „шегата“ на народния представител от „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, който се позова на Крумовите закони и обяви в ефир, че за лъжа се режат крайници. Думите му бяха насочени към журналист, който неволно е направил грешка по време на живо включване и е съобщил, че партията на Слави Трифонов била готова да приеме подкрепа – включително от ДПС и ГЕРБ. Репортерът обаче обясни думите си като грешка - без умисъл объркал двете парламентарни фракции.

Месец по-късно пък министърът на вътрешните работи Бойко Рашков постави под съмнение журналистическата почтеност на двама телевизионни водещи, които го интервюираха, и предложи те да бъдат отстранени от постовете си. 

Скандал между Бойко Рашков и bTV заради интервю

От „Amnesty International“ посочват още, че нито едно от изброените официални лица не е било подложено на парламентарни санкции. 

Организацията изтъква още, че пандемията от Covid-19 е изострила и без това несигурните условия на труд на медийните работници, което е довело до съкращения на заплатите, забавени плащания и подкопаване на редакционната независимост. В същото време правителството е намалило финансирането на няколко обществени медии и Съвета за електронни медии.

Правозащитниците изтъкват още, че в своя доклад за върховенството на закона през юли Европейската комисия подчерта липсата на прозрачност, концентрацията на медийна собственост и продължаващата политическа намеса в редакционната политика на някои издания. България беше понижена от 111-о на 112-о място по свобода на словото от 180 страни

Оттам напомнят, че през 2021 г. държавите в Европа предприеха продължителна атака срещу защитата на правата на човека, взимайки на прицел мирни демонстранти, журналисти, правозащитници, съдебни органи и организации на гражданското общество.

Черен рекорд: Най-малко 24-ма убити журналисти и близо 300 в затвора

„Русия извършва военни престъпления в Украйна“

От организацията също така изтъкват, че Руското нападение срещу Украйна е подобно на действията на Москва в Сирия. Именно затова „Amnesty International“ осъди „военните престъпления в страната“.

Оттам посочват, че руската страна е превърнала хуманитарните коридори в „капани на смъртта“. Правозащитниците дори сравниха ситуацията в Мариупол с тази в сирийския град Алепо преди няколко години като изтъкнаха, че се наблюдава ръст на военните престъпления.

От организацията са документирали използването на тактики, прилагани от руската страна в Сирия и в Чечня, включително нападения срещу цивилни граждани и използването на забранени от международното законодателство оръжия. 

Припомняме, че правителството на САЩ миналата седмица съобщи, че публична информация и разузнавателни данни сочат, че има сериозно доказателства, че руската армия е извършила военни престъпления в Украйна.

„Катастрофалните последици за правата на човека, произтичащи от нахлуването на Русия в Украйна, не трябва да засенчват по-общите тенденции, които през последната година променят Европа по един смущаващ начин“, пишат в доклада си.

Подчертано е и различното отношение към бежанците от Украйна и общата тенденция в областта на миграцията с укрепване на граници и изтласкване на мигранти.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама