Може би заменяме един автократичен доставчик на газ с друг

17:00, 29 мар 22 / Политкаст 25 2082 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Евентуални мирни преговори между Русия и Украйна в Израел е добра и интересна възможност, която има почва. Връзките между Израел, Русия и Украйна са многопластови – културни, социални, семейни и бизнес взаимоотношения. Голяма част от населението на Израел е рускоговорящо, става дума за евреи емигрирали от страните на бившия Съветски съюз – държавите в Прибалтика, Украйна и други. Няколко израелски министър-председатели имат корени именно от тези държави. Това заяви в новия епизод на Политкаст хебраистът и специалист в сферата на международните отношения Димитър Къцарков.

„Когато става дума за сигурността на Израел, първата държава, до която Тел Авив се допитва след САЩ, е Русия. Русия играе силна роля в израелската политика. Бенямин Нетаняху и други министър-председатели винаги са се стремели да не затварят вратата към Москва“.

„Много скоро Близкият Изток отново ще се превърне в гореща тема, в енергиен план. Ако наистина България разтрогне договора за доставки от „Газпром“, ще се наложи да ускорим процесите на диверсификация и да се обърнем към страните от Близкия изток. Същото важи и за други европейски държави. Виждаме възможност за енергийна дипломация“.

„Проблемът, пред който е изправен Западът в това отношение е, че заменяме един автократичен доставчик на природен газ с друг“.

„Ако САЩ не активира своите петролни резерви към продажба на европейския пазар, то това ще означава, че Саудитска Арабия, Катар и Израел ще бъдат на предната линия на енергийната и петролна дипломация в региона“.

„Турция, по подобие на Русия, е една ориенталска империя, която иска да влияе на своите регионални съседи – видяхме намесата на Анкара в Сирия, в Нагорни Карабах и на други места. Турция се конфронтира с почти всичките си съседи, изключение правят само Грузия и България, защото това е входната и изходна точка на всички инфраструктурни проекти, които минават през Турция“.

„Ако Реджеб Ердоган иска да бъде лидер на ислямския свят, което подозирам, че е голямата му амбиция, то той ще трябва да събере по-голяма част от арабския свят зад себе си, а той не е зад него. За съжаление, ще се наложи да го цитирам, но Осама бен Ладен пише в едно свое есе от 90-те, че последният падишах (т.е. султанът, който е държал ключовете към Мека) е починал край Босфора през Първата световна война. Както бен Ладен казва, ислямския свят е сиротен, няма свой лидер“.

Целия разговор с Димитър Къцарков чуйте от връзките.

Слушайте „Политкаст“ в:

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама