МВР готви списък с изчезналите в прокуратурата разследвания

13:20, 31 мар 22 / Политика 25 1675 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Около и малко над 100 по-фрапиращи случая“ на приключени от МВР разследвания без движение в прокуратурата ще представи на обществеността вътрешното министерство в близките дни. Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков по време на отчета на ведомството.

„Изпратени са в прокуратурата и те с месеци или с години стоят там в прокуратурата и ние нямаме информация дали се движат, дали се прави нещо по тях или се ослушват – дали няма да навредят на някой от близките на Гешев от бившите управляващи и затова държат тези преписки и дела, както е техният професионален език „на трупчета“, отбеляза Рашков, цитиран от bTV.

Бойко Рашков и Христо Иванов - главни герои в „обзорa“ на прокуратурата

Тези, които се опитват да четат лекции от фоайетата на Съдебната палата, защо мълчаха и бездействаха във връзка с нарушения по строителството на магистрали, по ремонт на язовири, по строителни дейности във връзка с свлачища и срутища или пък за отделянето на стотици милиони за строителството на детска болница, която не е започнала и в момента?“, запита Рашков във връзка с обзора на прокуратурата, в който той бе посочен за един от политиците, изрекли най-много неверни твърдения.

Попитан дали може да бъде извикан като свидетел във връзка с ареста на Борисов, министърът посочи, че по този случай не знае дали може да има доверие изобщо на прокуратурата, „защото нашата прокуратура си служи с лъжи, с които заблуждава обществото".

Структурни промени в МВР

Рашков беше категоричен, че ще има структурни промени в МВР - базирани на математически модел, но и на приноса на всеки служител.

Някои от нашите политици искат да кадруват, искат на местата, от които са избрани, да се назначават техни симпатизанти“, обяви още вътрешният министър. „Държавата има потребности и само те трябва да са на нашето внимание“, подчерта той.

Политиците са свикнали да печелят избори с куфарчета

Нашите политици очевидно в годините назад, когато след всеки избор един излизаше да каже „Пак ги бих“, бяха до такава степен свикнали с тази политическа корупция, да разнасят куфарчета с пари, да плащат всеки един глас и да печелят по този нечестен начин, че реакцията на Министерството на вътрешните работи миналата година ги изненада (…) затова мога да кажа съвсем спокойно, че ние не се затруднявахме особено да събираме данни за извършени престъпления“, отбеляза Рашков.

Той допълни, че обикновено случаите са свързани с партии с големи субсидии: „Повече от тясно е, че една новопоявила се партия на политическия небосклон едва ли има такива финансови средства като ГЕРБ и ДПС, например (…) На изборите през миналата година откривахме най-често такива престъпления, които са извършвани в полза на тези две политически партии“.

„Службите на МВР ще работят за тяхното разкриване и подчертавам дебело, без да се притесняват коя е политическата партия, която разнася куфарчета из страната и купува гласовете на бедните български избиратели“, категоричен беше Бойко Рашков.

По-малко нередности на изборите, но ръст на домашното насилие

Рашков призна, че МВР не е успяло да осигури 100% честни избори през 2021 г.: „Ние сме си направили нашия анализ – отбелязали сме къде се появяват политически партии, които нямат естествен електорат (…) Може би не са ни стигнали силите навсякъде да можем да противодействаме активно“.

В същото време вътрешният министър подчерта, че има значителен ръст на разследванията за криминален вот.

В същото време от МВР отчетоха, че се наблюдава увеличение при случаите на домашно насилие и убийствата, от които голяма част са битови. Като причина беше посочена коронавирусната обстановката и налаганите ограничителни мерки. Случаите на домашно насилие са се увеличили с 10%, като разкриваемостта на тези престъпления е 58%.

„Ние не смятаме, че сме безгрешни. Ясно виждаме къде имаме резултати и къде има какво да се направи. Оценяваме, че в нашата страна имаме повишаване на жертвите на пътя и не стоим безучастно по този въпрос. Още от края на миналата година сме започнали подготовка на проект за промени в съответните закони, най-вече в Закона за движение по пътищата", заяви Рашков.

Той допълни, че възнамеряват да направят промени и в Наказателно-процесуалния кодекс.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:05, 31 мар 22

Браво гн Рашков.Мачкайги тези предпазители на милиардерите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама