Гюров и Каримански представиха вижданията си за БНБ

17:50, 31 мар 22 / Политика 25 1559 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Парламентарната комисия по бюджет и финанси изслушва двамата кандидати за шеф на Българска народна банка (БНБ) – Андрей Гюров от „Продължаваме промяната” и Любомир Каримански от „Има такъв народ”.

В началото на заседанието възникна дискусия дали Гюров да бъде изслушан, но в крайна сметка той бе допуснат. Това се наложи, тъй като от ГЕРБ имаха съмнения дали докторската му степен е призната в България.

Андрей Гюров бе първи, тъй като участниците бяха изслушани по азбучен ред. „Намираме се в един важен момент за икономиката на страната, както и за БНБ. Имаме ефектите от Covid кризата в банковата система, високи цени на енергоносителите и някои основни суровини, близо до страната ни се води война. В същото време страната ни е член на валутния механизъм и е направила активни стъпки към присъединяване към Еврозоната“, каза още Гюров. Според него е важно да се осигури приемственост и да се предприемат стъпки за справяне с предизвикателствата, пред които е изправена нашата банкова система.

Кадиев: И магазинерът може да е кандидат за шеф на БНБ

„Следващият мандат ще трябва да намери един баланс между посрещане на икономическите предизвикателства пред финансовата система и предприемане на мерки за заздравяване и устойчиво развитие на българската банкова система“, каза той и отчете, че има пет приоритета, които да са в основата на стратегическия план за управление - ефективен и модерен банков надзор, подготовка и управление на процесите по приемане на единната валута, дигитална трансформация на финансовия сектор, подобряване на комуникацията и издигане авторитета на БНБ като желано и уважавано място за работа, пише БНР.

Гюров посочи, че БНБ следва да играе активна роля за преминаване към еврото. Според него успехът в тази дейност изисква широка комуникационна кампания.

Другият кандидат за управител на БНБ - Любомир Каримански, благодари на ИТН за номинацията. Той обяви, че приоритетите му са свързани с това, което касае всеки един човек в България - населението, фирмите и най-вече как Централната банка може да помогне на правителството със съветите си, защото Централната банка оказва съвети към правителството. „Почти всяка една централна банка в Европа прави това нещо във връзка с настъпилата кризисна ситуация и наслагването на няколко кризи“, каза още Каримански.

ИТН: Няма драма, че Каримански може да бъде подкрепен от опозицията

Първата ми стратегическа цел ще бъде върху динамичното развитие на икономическите анализи, изследвания и прогнози, присъединяване към Еврозоната“, посочи той. Другите му приоритети са още банков надзор и регулации, оценка на рисковете за банковата система, платежна инфраструктура и дигитална трансформация, институционално модернизиране и развитие на БНБ.

Любомир Каримански коментира и темата за присъединяването към Еврозоната. „Първата цел е предвид предстоящата геополитическа ситуация час по-скоро да предприемем мерки за адекватен план за присъединяване към еврото. В момента има един план, който е качен от юни месец 2021 г., той обаче трябва да бъде адаптиран към настоящата ситуация и да бъде обновен, тъй като в плана така и не се включва широка професионална дискусия за въвеждането на еврото“, каза още Каримански.

По думите му е необходимо да се отчетат всички основополагащи фактори към процеса на интеграция, сред които влиянието на вътрешната и външната среда и дали няма да получим допълнителен шок от инфлацията.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 21:15, 31 мар 22

Има две причини, за които Каримански трябва да се оттегли: 1. Итн е проект на Доган и ДПС. 2. Каримански е работил в банки със съмнителна репутация, свързани с ДС и бандитите, Любен Гоцев. На же да е добър финансист, но е опетнен морално.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама