Атанасов е сигурен: България ще даде военнa помощ на Украйна

09:53, 03 апр 22 / Политика 25 1892 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

България ще даде военно-техническа помощ на Украйна. Това предложение на „Демократична България“ ще бъде гласувано през идващата седмица, обяви съпредседателят на коалицията ген. Атанас Атанасов в ефира на bTV.

Проекторешението за това е внесено в петък.

„Сигурен съм, че България другата седмица ще има решение да предостави военно техническа помощ на Украйна“, добави той.

Според него ще има мнозинство да се даде мандат на кабинета да предостави помощ според нашите способности, дори и символична. „Разбира се, тя трябва да е в рамките на нашите възможности, защото доколкото разбирам от военния министър, нашите складове са празни, но поне символично трябва да обявим“, коментира той.

„Става въпрос за война, а не за дребнотемие. Не трябва да се делим на парламентарни групи, каза още ген. Атанасов. 

Председателят на парламента Никола Минчев не даде конкретика по темата. „Действително въпросът за указване на военна помощ стигна и до парламента. Това ще бъде разгледано от парламентарните комисии, след това ще се стигне до гледане в пленарна зала. В рамките на парламентарната група все още не сме го обсъдили. За момента хуманитарната помощта, която указва България на Украйна, се оценява високо. Г-н Володимир Зеленски изрично ни посочи като страна, която помага“, каза Минчев почти по същото време в ефира на Нова телевизия.

Междувременно председателят на групата на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров заяви, че според него България трябва да изпрати оръжия на Украйна. Има подготвен проект от ДБ за военна помощ за Украйна, влизаме в консултации по тази тема, тук всяка парламентарна група ще трябва да вземе решение. Моето мнение е, че трябва да подкрепим Украйна по всички възможни начини. Но това е решение на парламентарните групи и ние трябва да го обсъдим в ПГ как можем да подкрепим Украйна в тези тежки времена“, коментира той в ефира на bTV.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Петър 08:59, 04 апр 22

А хората са още по-сигурни, че Атанасов няма да е повече депутат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама