„Потресаващи констатации“: Фиктивен контрол на вноса на храни от Турция

19:51, 03 апр 22 / Политика 25 3189 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Фиктивен контрол на вноса на храни от Турция – това е установено при посещението на премиера Кирил Петков на гранични пункт „Капитан Андреево“, стана ясно от думите на началника на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова.

Фитосанитарният контрол е естествената бариера срещу това по-нискокачествени и вредни продукти от чужбина с пестициди да не биват допускани на българския пазар.

Констатациите са потресаващи. Мястото, където трябва да се извършва фитосанитарният контрол и се животните преминават, беше по-чисто отколкото в болнично отделение – там никога не е стъпвало животно. Проверките се правят чисто формално, ако изобщо се правят. До този момент е имало пълна абдикация на държавата и на частната фирма, която би трябвало да упражнява тази дейност“, обяви Боиславова в ефира на bTV.

По думите ѝ въпреки това частната фирмата събира такси „за себе си“, а на държавата отчислява малка сума. „Голямата сума с едни 10-годишни договори остават за частните лаборатории“, обясни Бориславова и посочи, че тези договори са сключени на 31 декември, въпреки изрична забрана от земеделския министър Иван Иванов.

След проверката е освободен зам.-изпълнителният директор на БАБХ, извършил тези нарушения, като Бориславова не поясни името му.

По-рано днес стана ясно, че четири институции проверяват вноса на храни на границата с Турция – БАБХ, НАП, ДАНС и МВР. Все още няма резултат от проверките.

В петък, премиерът Кирил Петков заяви, че е установил несвойствени дейности, инспектирайки лабораторията за контрол на вносни плодове и зеленчуци, която работи с Агенцията по храните.  „Не може да имаме входна точка и да искаме да запазим интересите на българските производители, ако инспекциите на границата не работят. Веднага ще сменим част от ръководния персонал на БАБХ, който отговаря за тази дейност, ще разгледаме внимателно какви са задълженията по договорите на фирмите, които са там. Ще сложим видеонаблюдение. Имаме и още доста различни стъпки, които ще предприемем", заяви премиерът пред „24 часа“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама