Кеят на Доган отиде в прокуратурата

13:38, 04 апр 22 / Политика 25 1435 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

„Икономическа полиция“ е приключила проверката на лесопарк Росенец, където е лятната резиденция на почетния председател на ДСП Ахмед Доган. Мнението на разследващите, е че има данни за извършено престъпление - кейовата стена е нанесена в регистрите чрез фалшив документ.

Материалите по проверката са пратени на прокуратурата, която трябва да прецени дали да образува разследване.

По случая вече се произнесе строителният контрол. Според заключенията им част от кея е построена без необходимите документи.

Проверка в общината в Бургас заради имоти на „Росенец“

От МВР посочват, че старият, по-малък кей, е бил заличен от регистрите на 2 септември 2016 г. Той е бил с квадратура 1029 кв. м. Четири години по-късно съоръжението отново се появява в регистъра като пристанище, но с квадратура от 5 838 кв. м.

Оттам отбелязват, че при съпоставка на данните, е изяснено, че този документ е съставен на база на изготвено експертно конструктивно становище-обследване и анализ на съществуващите строителни конструкции – брегоукрепителни конструкции и защитни съоръжения и оборудване. На това основание на тях са очертавани границите и дължината на съоръжението, отбелязват от ведомството, като посочват, че може да се направи извод, че в констативния нотариален акт са нанесени неверни данни, което е престъпление. Този документ е изготвен на база на конструктивно становище, чийто автор е 53-годишен инженер от Бургас.

Кой най-много иска разследване на случая „Росенец“?

Съоръжението е собственост на фирмата Хермес-Солар“, чиято е и резиденцията на Доган. Едно от оправданията за появата на новия кей е, че това е съществуващо от 80-те години на миналия век пристанище. Проверката на строителния контрол обаче установи, че старият бетон е бил обрушен и върху него е налят нов. Така пристанището се разширява, за да достигне до днешните си размери.

През миналата година служебното правителство на Стефан Янев отпусна 68 200 лв. за събаряне на 2 от общо 5 незаконни постройки в т.нар. летен сарай на Доган в Росенец. До събарянето им обаче така и не се стигна, след като нито една фирма не подаде оферта за участие в обществената поръчка, обявена от областния управител на Бургас, припомня „Мediapool“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама