За прокуратурата депутат да наруши карантината е маловажно

17:30, 05 апр 22 / Политика 25 1281 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Софийската градска прокуратура е отказала да образува досъдебно производство срещу народен представител за нарушаване на карантина, съобщиха от МВР. Става въпрос за депутата от ГЕРБ Бранимир Балачев. На 21 февруари се разбра, че се извършва проверка спрямо него, защото е отишъл на дело в Районния съд във Варна, докато е трябвало да бъде в домашна изолация. Балачев се е явил в съда в качеството си на адвокат.

По информация на вътрешното министерство карантината на депутата е била от 26 януари до 4 февруари, като документите за това са изпратени на държавното обвинение. Първоначално не се разбра кой е депутатът, после след като името му излезе в медиите Балачев потвърди. Тогава от ГЕРБ заявиха, че ако е нарушил правилата, трябва да понесе отговорност.

Депутат отишъл на дело, докато е под карантина

Според версията на депутата не е подписвал акт за карантина, а преди да се яви си е направил тестове. Във Facebook той показа два отрицателни резултата, като се закани, че ще докаже твърденията си в съда.

Депутатът преследвал „общественополезна цел“

В случая прокурор от СГС е отказал да образува досъдебно производство, защото деянието не представлява престъпление поради малозначителност. Според прокурора явяването на делото било „преследване на общественополезна цел“.

Прокурорът казва, че заповедите на министрите се променяли през седмица или две, за това такъв акт не трябвало да става основание за търсене на наказателна отговорност. Задава се въпрос и какво точно се нарушава - заповедта на министъра или предписанието на РЗИ и се твърди, че се забелязва разнопосочна практика. Всеки случай се решавал индивидуално, което създавало опасност от използване на прекомерна репресия заради некачествен закон.

Прокурорът приема, че депутатът не е имал никакви симптоми, чувствал се е добре, и е имал направени общо 4 отрицателни теста на Ковид. Задължителната изолация е винаги 10 дни, което едва ли е целесъобразно, допълва той.

От прокуратурата изпратиха до медиите информация, в която обясняват цялата хронология с тестването на депутата. Първият му тест от 24 януари е отрицателен, на 26-ти лекар го посетил в дома му да го тества. Тестът бил слаб и не давал категорични резултати, а „за да не застраши здравето на други хора, по изрична молба на депутата тестът бил записан като положителен“.

От държавното обвинение потвърждават за карантината и че на народния представител е съобщено за нея по телефона. На 28 и на 31 януари, както и на 1 февруари Балачев пак се е тествал, а резултатите са били отрицателни. На 1 февруари той се почувствал добре, нямал симптоми, напуснал дома си и участвал в две заседания.

Според прокуратурата в случая има „задълбочен и обстоен правен анализ на установената фактическа обстановка“ и детайлно мотивиране от прокурора за липсата на основание на образуване на досъдебно производство.

Законите да са еднакви за всички

От МВР обявиха, че ще обжалват, защото законите трябва да се тълкуват и прилагат идентично за всички българи. Цитират и информация на ВКП, според която за нарушаване на карантина са осъдени над 1200 човека за периода 2020 и 2021 година, от които 15 са в затвора, а останалите са осъдени на пробация или с условни присъди.

И на пресконференция

Според данните на МВР, които обаче не били отразени в постановлението на прокуратурата, народният представител е бил не само в съда, а и на пресконференция на политическа партия по време на карантината. „Дали заради лоша координация или натовареност на СГП, не е обърнато внимание че всъщност тя е сезирана и от заместник – министър на вътрешните работи, и от ОДМВР – Варна“, пишат от вътрешното министерство и допълват, че друг коментар не е необходим.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:32, 05 апр 22

За герб и за парите няма закони.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама